Чому оранка ґрунту покращує його родючість?

Чому оранка ґрунту покращує його родючість?

22.02.19 19:17 0 3666

Кожен фермер знає, що доглядати треба не лише за рослинами, а й за ґрунтом, у якому вони ростуть. Одним із засобів є оранка, яка може проводитись як восени, такий вид ще називається оранкою на зяб, та навесні. На маленьких ділянках цей вид робіт здійснюється вручну, а от на масштабних полях для цього використовують спеціальну сільгосптехніку. Придбати її в Україні можна у провіреної часом фірми Alfagro. У цій статі ми розглянемо вплив оранки на ґрунт та норми її проведення.

Яким чином оранка впливає на стан ґрунту

Головна ціль будь-якого типу оранки – зробити ґрунт достатньо рихлим, для того щоб до нього без проблем потрапляли волога і повітря. В Україні частіше усього застосовуються два способи рихлення:

  • Гладка оранка – після такої обробки не залишаються гребні і борозни. Це можливо лише із застосуванням оборотних плугів (з мінімум 2 корпусами та наявністю передплужників). Також для цієї оранки знадобиться трактор з можливістю заднього ходу. Такий спосіб зазвичай використовують на схилах.
  • Загінна оранка – самий популярний метод. Перед початком обробки поле розмічують на окремі загінки. Їх розмір визначається відштовхуючись від площі поля.

Важливим моментом є глибина оранки, від неї залежить як стан ґрунту, так і об’єм та якість майбутнього врожаю. Переворушуючи землю ми міняємо її структуру, а при глибокій обробці – навіть можемо порушити. Тому глибоку оранку краще робити восени, для того щоб ґрунт встиг в повній мірі відновитись. А що відносно частоти її проведення, то краще це робити не частіше ніж раз в 3-4 роки.

В цілому, оранка поліпшує такі характеристики ґрунту: пористість, пропускну здібність (води і повітря), та аерацію. При глибокій обробці волога, що поступає з атмосферних опадів, добре проникає в землю. При мілкій ж оранці, деяка її частина буде стікати по схилам, розмиваючи тим самим ґрунт.

Як правильно підібрати глибину оранки

Глибина обробки залежить не тільки від типу ґрунту і його нинішнього стану, а й від культури, яку планується саджати на цій ділянці. Глибока оранка актуальна для таких рослин як озимі жито та пшениця, льон, ячмінь та овес. А ось для таких культур як кукурудза, картопля, буряки та соняшник краще застосовувати меншу глибину.

Що стосується конкретних чисел, то для самих популярних огородніх рослин застосовується наступна оранка:

  • Буряк – 26-32 см.
  • Картопля, кукурудза – 25 см.
  • Зернові – 20 см.

Для подовження терміну експлуатації сільгосптехніки експерти радять час від часу змінювати глибину оранки.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)

КОМЕНТАРІ