Як звикнути до лінз: поради офтальмологів

Як звикнути до лінз: поради офтальмологів

23.02.19 17:43 0 1981

Лікарі офтальмологи рекомендують контактні лінзи як засіб корекції зору. Хоча сьогодні лінзи використовуються і в косметичних цілях. При дотриманні нескладних правил, вони будуть безпечними і зручними на весь період носіння.

Кожна людина індивідуальна і період адаптації до контактних лінз у всіх проходить по-різному. Хтось починає носити лінзи без проблем, а у кого-то період звикання займає тривалий час. На період адаптації впливає вид обраних контактних лінз, а також способи їх носіння. Лікарі радять поступово звикати до носіння лінз. В даній статті дано загальні правила адаптації до контактних лінз.

Етапи адаптації

У людини рогівка ока отримує кисень з повітря, оскільки в ній відсутні кровоносні судини. При корекції зору за допомогою контактних лінз перекривається доступ кисню до очей. У зв'язку з чим, у рогівки ока починається кисневе голодування. Людина при цьому починає відчувати дискомфорт. І від того як швидко людина звикне до такого дискомфорту, наскільки вдало пройде період адаптації, залежить, чи буде він носити в подальшому контактні лінзи чи ні. За спостереженнями лікарів офтальмологів 25% пацієнтів перестають користуватися контактними лінзами через погану адаптації.

Виділяють два етапи адаптації:

  1. Початковий.
  2. Стабільний.

На початковому етапі носіння контактних лінз людина може відчувати невеликий дискомфорт. Пацієнт може відчути, що його очі як би горять. У деяких спостерігається набряк рогівки. Зустрічаються випадки індивідуальної непереносимості лінз. Тоді слід відмовитися від даного засобу корекції.
Щоб перехід від початкового етапу носіння до стабільного пройшов безпечно і безболісно треба дотримуватися нескладних правил.

Правила адаптації:

  • У перший день контактні лінзи слід носити всього 30 хвилин.
  • У другій і третій дні контактні лінзи носять не більше 1,5 години.
  • Починаючи з четвертого дня, поступово збільшують час шкарпетки контактних лінз. На сьомий день час носіння лінз має становити близько трьох годин.
  • Наступні сім днів контактні лінзи носять не більше п'яти годин в день.
  • На третього тижня лінзи починають носити близько шести годин в день і поступово збільшують час носіння до десяти годин (для лінз денного носіння). У день слід додавати по одній годині носіння.

Фактори, що впливають на адаптацію

На процес адаптації впливає кілька чинників. Одним з найважливіших факторів є індивідуальні особливості організму людини. Наприклад, у людини дуже чутливі очі. Тоді процес адаптації він буде переносити набагато складніше, ніж пацієнт з нормальною чутливістю очей. Найголовніше, щоб на початковому етапі адаптації потрібно неодмінно консультуватися з лікарем офтальмологом.

Звертайтесь до професійних лікарів в клініку зору у Львові "Oculus" http://oculus.lviv.ua/areas/ophthalmology/ - широкий спектр послуг з офтальмології.

На процес адаптації впливає вид контактних лінз. Всі контактні лінзи розрізняються за ступенем зволоження і за здатністю пропускати кисень до очей. На початковому етапі необхідно вибирати м'які контактні лінзи з максимальним ступенем зволоження і великий здатністю пропуску повітря до рогівки ока. Краще вибирати контактні лінзи з плановим терміном заміни через 2 тижні або через 1 місяць.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)

КОМЕНТАРІ