Муніципальна няня: що це означає для новоспечених батьків та як працюватиме на практиці?

Муніципальна няня: що це означає для новоспечених батьків та як працюватиме на практиці?

24.02.19 09:28 0 632
З 2019 року в Україні запрацював новий вид соціальної допомоги новоспеченим батькам «муніципальна няня». Це додаткова грошова допомога від Уряду молодим сім'ям. Детальніше про це під час прес-конференції поінформував голова ТОДА Степан Барна.

За його словами, крім щомісячних 860 грн. виплат на дитину, сім'я зможе безповоротно щомісяця отримувати ще 1 626 грн. на відшкодування послуг няні. На це Уряд заклав у державному бюджеті 500 млн. грн. Допомогою можуть скористатися 25 тис. сімей.

Урядовий проект «Муніципальна няня» має три мети. Перша – це підтримка українських сімей, в яких народжуються діти.

«Незалежно від того, виходить мама на роботу чи залишається у декретній відпустці, держава виплачуватиме такій сім'ї щомісячну компенсацію на няню, – каже Степан Барна. – Безповоротна допомога прив'язана до прожиткового мінімуму для дітей й надходитиме впродовж трьох років декретної відпустки. Компенсація виплачуватиметься управлінням соціального захисту населення наприкінці кожного місяця».

Друга мета – підтримка жінок працездатного віку, які працюють нянями. «Рідко знайдеш випадок, коли «помічницю мами» оформляють у сім'ю офіційно. Зазвичай, це тіньова зайнятість, яка не є вигідною для тих, хто ще не досяг пенсійного віку. Тож держава, турбуючись про пенсію для таких жінок, пропонує офіційне працевлаштування по догляду за дітьми», – пояснює голова облдержадміністрації.

Як це виглядає на практиці? Мама самостійно обирає няню, укладає з нею цивільно-правовий договір, який, до слова, не потребуватиме нотаріального завірення. Далі мама має подати документи до управління соціального захисту населення для оформлення компенсації послуги «муніципальна няня». Крім заяви про надання допомоги, потрібно буде додати копію договору з нянею, свідоцтво про народження дитини, копію сторінок паспорта мами, підтверджувальні документи про оплату послуги няні. Жінка, яка прагне офіційного працевлаштування в сім'ї по догляду за дітьми, має оформити ФОП та відкрити рахунок у банку, на який надходитиме її заробітна плата.

Третя мета – страхування сімей від недобросовісних нянь. Як наголошує Степан Барна, формалізація відносин між батьками та нянею додасть ще більшої відповідальності й впевненості обом сторонам. А уряд потурбується про їх соціальний захист.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Чернігові Марина ...
Наступна новина: Децентралізація дала ...

КОМЕНТАРІ