Чому фантастика приносить мільярди?

Чому фантастика приносить мільярди?

01.03.19 16:00 0 1683

Стереотип про фантастику, фентезі та коміксах як про захоплення вузького кола гиков звалився ще на самому початку XXI століття. Зараз фантастика - це мейнстрім, найприбутковіші фільми (до речі, переглянути їх в онлайн режимі можна на сайті https://kinomliff.net/fentezi/). Це частина велетенської індустрії розваг, де бюджети кінофраншизи більше, ніж у деяких країн. І на те є причини, про які ми і поговоримо далі.

Фантастика вражає

Для чого люди дивляться кіно? У кожного своя відповідь, але їх можна звести до одного: «Побачити те, чого ніде більше не побачиш». Люди приходять за враженнями, яких у них немає в звичайному житті. Кого-то більше вражають драматичні історії, кого-то експерименти кіноестет, і всіх без винятку вражають красиві і дивовижні речі.

Людині властиво прагнути до нового, дивувати себе. Ця тяга тисячоліттями спонукала людей залишати будинок, шукати нові землі, підкорювати океани і космос. Але не може ж кожен бути дослідником! Хтось залишається вдома - читати і дивитися про чужих подвиги. Тому в предтечею сучасної фантастики, пригодницьких романах XIX століття, дія розгорталася, як правило, в екзотичних країнах, а героями були мандрівники.

В наші дні тяга до вражень дозволяє процвітати індустрії туризму. Екзотичні країни можна подивитися самому, тому в кіно ними вже не здивуєш (хоча їх і продовжують знімати - жоден фільм про Бонда, наприклад, без них не обходиться). А ось неіснуючими світами здивувати можна. Не можна на власні очі побачити Середзем'я, Хогвартс, далеку галактику, інакше як сходивши на фільм. Кіностудії, подібно продавцям наркотиків, тримають нас на гачку і продають «втечу» двогодинними порціями за доступною ціною.

Фантастика - найкраще видовище і допомагає втекти від буденності. Це відповідь Капітана Очевидність, але з нього випливають всі інші.

Фантастика зрозуміла без перекладу

До слова про далекі країни: в них теж дивляться кіно. В останні роки Голлівуд усвідомив силу міжнародного прокату. Все більше фільмів збирають основну частину каси не в США, а за кордоном - в Китаї, Європі, Росії, Японії. І результати прокату показують, що в усьому світі люблять фантастику. «Тихоокеанський рубіж» провалився в США, але окупився завдяки приголомшливим зборів в Китаї. «Джон Картер» скрасив свій провал відмінною касою в Росії. Зі своїх двох мільярдів з хвостиком «Аватар» отримав від американців тільки «хвостик» - і два мільярди від іноземців. Чому так?

Тому що фільм-видовище менше втрачає при адаптації, ніж «розмовні» кіножанри. Комедії завжди сповнені неперекладних жартів. Дублювати мюзикли - взагалі єресь. Акторську гру в драмах і трилерах ми можемо оцінити тільки з виразів облич. Успіх таких фільмів сильно залежить від якості дубляжу і перекладу.

Чи добре грали актори в «Тихоокеанському рубежі»? Приємні у них були голоси чи ні? Це мало кого цікавило. Там гігантські роботи луплять сухогрузами страшних чудовиськ - ось і все, що потрібно було знати про фільм. З тієї ж причини, на жаль, в міжнародному прокаті набагато менше збирає складна, незрозуміла фантастика кшталт «Дитя людського», «Колиби в лісі» або «Фонтану».

Є й те, що не передати навіть в кращому дубляжі, - реалії, менталітет, спосіб життя. Звичайному китайцеві не завжди зрозумілі проблеми простої американської родини, він не впізнає відсилання до подій і творів, маловідомим в Китаї. А в уявних світах все на рівних. І західного, і східного глядача творці прямо в фільмі вводять в курс справи.

Фантастика - для будь-якого віку

Зверніть увагу, яка саме фантастика переважає в топі. Не просто розважальна - сімейна. Дехто, напевно, навіть засумнівався, чи варто відносити до фантастики казки типу «Історії іграшок». Але більшість фільмів в списку не сильно від них відрізняються. Вони не дитячі, але й не дорослі.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Попередня новина: Дома из клееного бруса: ...
Наступна новина: Преимущества бронирования ...

КОМЕНТАРІ