Що потрібно знати про таку тканину,як атлас?

Що потрібно знати про таку тканину,як атлас?

07.03.19 20:01 0 2879

Практично всі блискучі, витончені і вишукані тканини потрапили до нас з Китаю. Атлас не є винятком. Його пишність відразу створює урочисту атмосферу і настрій свята. У перекладі з арабської назва тканини означає «гладкий». Полотно було винайдено ще 2 тисячі років тому китайськими ткачами. Завдяки особливому способу переплетення ниток тканину отримує сліпучий блиск і відрізняється міцністю.

На територію Європи її стали ввозити тільки в період Середньовіччя, але при цьому кількість була обмежена. Дорогий і шикарний матеріал призначався тільки для знаті і ченців. Атлас був малодоступним аж до XX століття. У 30-х роках фахівці тканої промисловості стали додавати до складу синтетичні волокна, що зробило його більш доступним. Зараз на ринку представлено кілька видів полотна, тому відповідь на питання: «Що таке атлас?» знає кожна дівчина, яка хоче пошити ошатне плаття. До речі, купити якісну атласну тканину можна в інтернет-магазині https://punjabtextiles.com.ua/atlas.

Атлас - це натуральна тканина чи синтетична?

АтласПолотно виготовляється на натуральній основі. Головним компонентом є шовк, а в нього вже додають бавовна або синтетику. Гладкий матеріал виходить в результаті сплетення волокон таким чином, що лицьова сторона залишається гладенькою, а внутрішня має приглушений колір (іноді шорстка). Такий спосіб плетіння дозволяє створити гарний, але більш доступний, ніж натуральний шовк, матеріал.

Для виробництва ефектного блискучого полотна сучасні технології також пропонують використовувати додаткові волокна з віскози, ацетату і поліефіру. Крім цього, одночасне застосування двох комплектів ниток основи з приміщенням між ними уточнено механізм дозволяє отримувати однаково привабливий матеріал з обох сторін.

Основні властивості атласу

Крім натуральних ниток, атлас в своєму складі має штучні і синтетичні. Кількість і співвідношення тих чи інших компонентів відбивається на зовнішньому вигляді, а також на якісних характеристиках матеріалу. Якісь із них легші і не сильно блищать, а інші, навпаки, важкі і переливаються при попаданні на них сонячних променів. Незважаючи на безліч відмінностей, які є у представлених типів даної тканини, можна виділити наступні якості, які притаманні всім варіантам:

  • привабливий зовнішній вигляд;
  • міцність;
  • зносостійкість;
  • гипоаллергенность;
  • добре пропускає повітря.

Всі ці якості свідчать про наявність таких переваг, як:

  1. Матеріал практичний, не втрачає своєї яскравості і привабливості при попаданні прямих сонячних променів. При дотриманні правил догляду поверхню полотна довго залишається як нова.
  2. Чи не порушує терморегуляцію організму. Завдяки натуральній основі добре пропускає повітря, дозволяючи шкірі дихати.
  3. Тканина не викликає алергічних реакцій, а також не накопичує бруд і пил.
  4. Завдяки якісним характеристикам і зовнішньої привабливості підходить для використання в різних сферах. З атласу шиють гарний одяг, постільна білизна, а також форму для урочистих заходів.
  5. Завдяки наявності в складі натурального шовку має цілющі властивості.

Крім достоїнств, можна виділити також деякі недоліки вишуканого полотна. До основного з них варто віднести вага. Даний матеріал досить щільний, тому якщо з нього пошити штори, то вони вийдуть важкими. Крім цього, варто бути обережними з гладкою поверхнею. При необережному поводженні на ній можуть з'явитися затяжки. Перед пранням варто вивчати ярлики. Атлас має властивість сідати, якщо використовувати дуже гарячу воду.

Як вибрати якісну атласну тканину?

Атласний спосіб плетіння дозволяє поєднувати шовк з іншими волокнами. В результаті можна отримати як односторонній, так і двосторонній матеріали. Варіанти можуть відрізнятися за ціною і мати різний зовнішній вигляд. Щоб підібрати правильний атлас, потрібно визначитися з типом вироби, яке ви будете шити. До числа найбільш популярних різновидів відносять такі:

  • Стрейч. Для пошиття красивих суконь, обтягуючих фігуру, рекомендується використовувати атлас-стрейч. У складі тканини присутня синтетичне волокно, яке дозволяє йому менше м'ятися і краще зберігати форму. Сам по собі атлас без додаткових добавок тягнеться дуже погано. Кількість еластичною нитки в складі може варіюватися від 1 до 35%. Якщо такі волокна додавалися до основи і качкам, то полотно стане ще більш еластичним. Такий варіант називається моно-стрейч.
  • Креп. Має більш шорстку структуру, ніж стандартний варіант. При виробництві за допомогою спеціального верстата нитки тканини додатково скручуються, що робить полотно міцнішим, але трохи зернистим на дотик. При використанні практично не мнеться. Креп-атлас часто застосовують для пошиття штор. Він не вигоряє, тримає форму і відрізняється підвищеною зносостійкістю.
  • Сатин. У складі присутні шовкові волокна, а також натуральна бавовна. Відрізняється легкістю, відмінно підійде для льотного гардероба. Внутрішня сторона матова, виворіт гладка і з характерним блиском.
  • Королівський атлас. Відрізняється високою щільністю і добре тримає форму. При розкроюванні НЕ сиплеться, як його аналоги, що значно спрощує роботу. Блиск такого полотна відрізняється від інших типів тканини тим, що він більш матовий. Весільну або вечірню сукню з такої тканини буде виглядати чудово. На особливу увагу заслуговує догляд. Вироби з королівського атласу можна прати в машинці навіть при низьких температурах. В іншому випадку можлива деформація. Для такого полотна рекомендується виключно ручне прання.

Після того, як ви за характеристиками виберете тканину, можна звернути увагу на варіанти з візерунками і тисненням. До числа найпоширеніших відносять такі:

  1. Жакардовий. В якості фону використовується атлас. Малюнок наноситься поверх нього за допомогою однотонних або кольорових ниток.
  2. Друкований. Фарба наноситься на поверхню за допомогою спеціальної друкування установки.
  3. Вишитий. На полотно машинним способом переносять вишивку.
  4. Тиснений. За допомогою установки з валом необхідний візерунок переводять на полотно.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Попередня новина: Как правыльно выбрать ...
Наступна новина: Тепловые насосы в отоплении ...

КОМЕНТАРІ