Навіщо потрібна консультація психолога?

Навіщо потрібна консультація психолога?

08.03.19 09:29 0 2279

У нашій країні ходити до психолога не прийнято, тим більше якщо в житті не сталося якогось серйозного потрясіння. А дарма. Сьогодні розповімо, коли варто задуматися про запис на прийом до цього фахівця і як вибрати справжнього професіонала. А розповість нам про це практичний психолог Львів - Підгородний Павло Михайлович.

Кожен хоч раз переживав період «виходу немає», коли все складно, куди бігти - незрозуміло, відчуттів море. Зазвичай розбрат безпосередньо пов'язаний з травмуючою ситуацією - наприклад болючим розлученням або звільненням. Не комному під силу самостійно впоратися з цими почуттями, і професійна допомога тут була б дуже до речі. Але і за відсутності глобальних катастроф спілкування з психологом буває корисним.

Задуматися про курс психотерапії або хоча б про разову консультацію варто якщо:

  • Ви часто плачете і сумуєте, вже довго знаходитеся в пригніченому стані, рідко радієте і смієтеся. Здається, що ніщо не приносить вам задоволення та все йде не так.
  • Вам важко справлятися зі щоденною рутиною.
  • Ви часто наступаєте на одні й ті ж граблі - наприклад, з рідкісним завзяттям вибираєте чоловіків, які вас в гріш не ставлять.
  • Ви не можете вийти із затяжного виснажливого конфлікту, і це дуже ускладнює життя.
  • Ви розумієте, що потрапили в залежність (від відносин, солодощів, алкоголю, роботи), і під час відсутності «дози» мучитеся від нав'язливих думок і відчуваєте себе огидно.
  • Вам складно говорити «ні», відстоювати свої особисті кордони та висловлювати власні почуття.

Як вибрати психолога?

На жаль, психолог не чарівник, тому налаштовуватися на негайні і відчутні результати не потрібно. Однак поліпшення все-таки повинні простежуватися, інакше овчинка не варта вичинки. І ще - хоча ніяких гарантій в такому тонкому питанні бути не може, мінімізувати ризик невдачі вам цілком під силу:

  1. Сарафанне радіо в допомогу. Психолога краще шукати за рекомендаціями, в ідеалі - від особистих знайомих.
  2. Важливо переконатися, що у обраного фахівця як мінімум є профільна освіта (буває, знаєте, всяке). Крім того, хороший психолог постійно підвищує кваліфікацію, сам регулярно проходить психотерапію та супервізію, тобто навчання у більш досвідченого наставника. І все це не військова таємниця - питайте!
  3. Існує етичний кодекс психологів, ознайомтеся з ним перед початком роботи. Професіонал беззастережно зберігає конфіденційність, утримується від прямих рекомендацій та порад, він компетентний, пунктуальний, відкритий, чесний і, зрозуміло, не вступає з клієнтом в які б то не було відносини, крім терапевтичних. Якщо помічаєте, що вам психолог порушує правила етичного кодексу, скажіть йому про це. Нічого не змінилось? Роботу краще припинити.
  4. Якщо вам здається, ніби щось йде не так (ви незадоволені, більше не бачиш сенсу в консультаціях), - обговоріть цю ситуацію. Повірте, фахівець не образиться і не стане гірше до вас ставитися. Навпаки, це зробить вашу співпрацю ефективнішою.
  5. Буває, що психолог раптом починає викликати сильні почуття: ви можете, наприклад, злитися або ображатися на нього. Це теж необхідно проговорити. Швидше за все, такі спалахи - ознаки трансферу, або перенесення. Суть цього психологічного явища ось у чому: почуття і дії, спрямовані на терапевта, повторюють те, що зазвичай ви адресуєте людям ближнього кола. Трансфер - цінний матеріал для роботи: можна проаналізувати вже існуючі методи взаємодіяти з оточуючими та замінити їх на більш підходящі.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Попередня новина: Тернопілля: «Процес ...
Наступна новина: На Тернопіллі будівництво ...

КОМЕНТАРІ