74-та річниця трагедії села Павлокома: Делегація з Тернопільщини вшанувала пам’ять замордованих українців

74-та річниця трагедії села Павлокома: Делегація з Тернопільщини вшанувала пам’ять замордованих українців

09.03.19 08:03 0 953
2 березня 2019 року… Цей день зібрав у селі Павлокома (Польща) багато людей. Адже саме цього дня 1945 року підрозділи польської Армії Крайової розстріляли 366 українців разом із парохом Володимиром Лемцьом, які проживали у цьому селі.

Біля Меморіалу встановленому на честь замордованих українців зібралися на спільну молитву представники Тернопільщини та Львівщини, духовенство та громадськість. Делегацію з Тернопільської області очолила заступниця голови облдержадміністрації Світлана Беспоповцева.

Біля меморіалу за участі також представників польської влади відбулася панахида, покладання квітів та запалення лампадок.

Світлана Беспоповцева наголосила, що за дослідженнями ця трагедія, як й багато інших, була санкціонована та інспірована спецгрупою НКВД для розпалювання міжнаціональної ворожнечі, щоб поляки і українці між собою воювали. Утім тепер, за її словами, перефразовуючи одного з сучасних авторів: «Жертва мучеників – немов зерно нового життя: вчорашні мученики говорять до сьогоднішнього покоління».

«Вони говорять нам про потребу пошуку шляхів до порозуміння. Україна і Польща вибудовують свої партнерські стосунки, які, переконана, є запорукою процвітання і зміцнення обох наших держав. Разом ми мусимо реагувати на виклики сучасності. Разом, по-сусідськи, маємо протистояти ворогу. Бо «Без вільної України немає і не буде вільної Польщі». Пам'ятаймо про це. І хай наша молитва, освітить шлях праведникам до їхніх небесних осель», – звернулася до присутніх Світлана Беспоповцева.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Установка Windows з виїздом ...
Наступна новина: На могилі Михайла ...

КОМЕНТАРІ