У Чернігові відзначають День українського добровольця

У Чернігові відзначають День українського добровольця

16.03.19 12:10 0 1705
У День українського добровольця, який відзначається в Україні 14 березня, в Чернігові відбулися урочистості біля меморіальних стел загиблим учасникам АТО та Героям Небесної сотні. Участь у них узяли й чернігівський міський голова Владислав Атрошенко та інші представники міської ради.

У пам'ять про мужність і патріотизм героїв-добровольців, які загинули під час виконання обов'язків у складі добровольчих формувань, та всіх жителів Чернігівщини, загиблих під час Революції Гідності та при захисті нашої Батьківщини від військової агресії на Сході України, представники сімей загиблих, керівники міста та області, представники державних установ, релігійних та громадських організацій, добровольців, ветерани АТО та ООС, військовослужбовці та просто чернігівці, які прийшли сюди за покликом серця, поклали квіти до меморіальних стел. На честь героїв-добровольців прозвучав військовий салют.

Цього ж дня о 13.00 в Чернігові в залі філармонійного центру фестивалів та концертних програм відбудеться урочиста церемонія вручення сертифікатів на земельні ділянки учасникам бойових дій на сході України, а також нагородження загиблих бійців-добровольців відзнакою Президента України «За участь в антитерористичній операції» посмертно.

А в приміщенні обласного Молодіжного центру до 27 березня експонується інформаційно-просвітницька виставка «Донбас»: переPROчитання образу», що підготовлена Українським інститутом національної пам'яті і містить маловідомі матеріали з фондів Центрального державного архіву громадських об'єднань України, Галузевого державного архіву СБУ, а також документи з Державного архіву Донецької області.

День українського добровольця - 14 березня – встановлений відповідно до Постанови Верховної Ради України № 4261 від 17 січня 2017 року.

Саме березень 2014 року увійшов в новітню історію України завдяки анексії Кримського півострову військами Російської федерації та проведенням на південно-східних територіях України проросійських заколотів з закликами від'єднання від України та приєднання до складу РФ.

Усвідомлюючи високий ризик військового вторгнення на територію материкової України та бажаючи захистити незалежність, суверенітет та територіальну цілісність своєї держави, згідно рішення керівництва Самооборони Майдану добровольці із Самооборони Майдану вирушили на військовий полігон для проходження військової підготовки з метою подальшої участі у воєнних діях. Як наслідок, з лав Самооборони Майдану було сформовано Перший добровольчий батальйон Національної гвардії.

14 березня 2014 року більше п'яти сотень бійців Самооборони Майдану прибули на полігон в Нові Петрівці Київської області.

Так розпочався бойовий шлях першого добровольчого батальйону. Серед тих перших бійців батальйону був і наш земляк, доброволець з м.Чернігова, учасник Революції Гідності, ветеран АТО, старший солдат Ігор Сергусь.

13 квітня 2014 року Рада національної безпеки та оборони України оголосила про проведення антитерористичної операції у східних регіонах України. Рішення було прийняте у відповідь на проросійські збройні операції на території Донецької та Луганської областей. На той час Україна фактично не мала боєздатної армії. Однак, саме завдяки учасникам добровольчих батальйонів та формувань, які активно формувалися та вирушали в зону воєнного конфлікту, вдалося створити справжню боєздатну армію та не допустити просування ворога далі материковою Україною. А завдячуючи допомозі волонтерів - забезпечити бійців усім необхідним.

Багато пішло добровольцями за покликом серця на захист України і представників Чернігівщини, які виконували свій військовий обов'язок у складі Національної гвардії України, Збройних сил України, батальйонів міліції спеціального призначення, Добровольчої армії та добробатів.

За проявлену мужність та відданість військовій присязі наші земляки герої-добровольці відзначені високими державними нагородами, відзнаками Президента України, орденами «За мужність», «Богдана Хмельницького», «Золота Зірка» з присвоєнням звання «Герой України», а також недержавною нагородою – орденом «Лицарський хрест добровольця».

Прес-служба Чернігівської міської ради
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ