Аварійні та ремонтні роботи на мережах КП "Чернігівводоканал"

Аварійні та ремонтні роботи на мережах КП "Чернігівводоканал"

20.03.19 09:55 0 876
На початку березня в Чернігові майже одночасно відбулося кілька аварій на підземних мережах водовідведення, ліквідація яких вимагала значних ресурсів. Про роботи на цих мережах доповів 19 березня на міській розширеній нараді керівник КП «Чернігівводоканал» Сергій Малявко.

- Аварійна ситуація днями сталася на міських очисних спорудах. Так, 13 березня був порив на центральному мулепроводі. Повністю не поступав мул в аеротенки, не відбувалася очистка стоків. Три дні, поки велися ремонтні роботи, ці стоки скидалися в аварійний ставок. Роботи закінчили у п'ятницю о 18.00. Зараз очисні вже працюють у штатному режимі. Але реконструкція системи подачі повітря в аеротенки та порітредувок є нагальнонеобхідною. Зараз КП «Чернігівводоканал» займається проектуванням. Цього тижня приїжджає спеціаліст з Австрії, який займався техніко-економічним обґрунтуванням реконструкції. Також до проектування реконструкції системи аерації залучають українську компанію, - повідомив керівник «Чернігівводоканалу».

Також Сергій Малявко назвав найбільші роботи з реконструкції підземних мереж по місту, які тривають зараз. Це прокладання нового дюкеру через річку Стрижень – ці роботи вже близькі до завершення. Окрім того, це колектор по вул.Мезенцева (більше 900 м трубопроводу від вул.Мезенцева, 55 до вул.Мстиславської, 100-а). Роботи почалися позаминулого року і вже прокладено майже 700 м - до будинку по вул.Гончій, 111.

Проводяться і планові ремонтні роботи на міських водопровідних мережах. Зокрема, зараз триває заміна засувок. Графік цих робіт підприємство регулярно оприлюднює, прилеглі мікрорайони забезпечуються питною водою.

Загалом, у Чернігові зведений графік усіх робіт на підземних мережах викладається в загальний доступ – у т. ч. на веб-порталі Чернігівської міської ради (в розділі «Актуально»). Відтак кожен мешканець може дізнатися як про причину розкопок на своїй вулиці, так і про їх тривалість.

На нараді повідомили також про підготовку до реконструкцій, які мають розпочатися в цьому році. Так, перед капітальним ремонтом вул.Героїв Чорнобиля під нею будуть перекладатися водопровід і мережі водовідведення. На обидва трубопроводи проектна документація вже пройшла експертизу, оголошені тендери на виконання робіт.

Ситуація зі станом колектору по вул. Глібова наступна. Ці труби дуже зношені, самими аварійними ремонтами ситуації не врятувати. Як повідомив Сергій Малявко, підприємство вже має проекти на реконструкцію двох гілок цього трубопроводу. Враховуючи масштаб і характер надзвичайної ситуації, зараз готуються документи для того, щоби звернутися до Кабінету міністрів України і спробувати одержати державне фінансування для цих робіт.

Як відомо, система підземних трубопроводів у Чернігові в значній частині вже дуже зношена і потребує заміни. Приблизно 80% цих труб прокладені в 70-80-ті роки минулого століття, а починаючи з 1990-х оновлювати їх системно і планово практично припинили. Останні 20 років ремонтні роботи велися, в основному, в режимі ліквідації аварій.

У результаті з року в рік аварійних ситуацій виникає все більше. Зараз місто Чернігів намагається це становище виправити, виділяючи значні кошти для заміни підземних мереж. Але потреби в оновленні зношених труб набагато більші за можливості. Тому нові пориви відбуваються, на жаль, постійно.

Читайте також: Чому взимку аварій на водопроводі більшає

Прес-служба Чернігівської міської ради
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Преимущества тепловых ...
Наступна новина: Затверджено перелік ...

КОМЕНТАРІ