В Тернополі звернення міського голови Сергія Надала з нагоди річниці з Дня народження Володимира Лучаківського

В Тернополі звернення міського голови Сергія Надала з нагоди річниці з Дня народження Володимира Лучаківського

21.03.19 11:37 0 901
Шановні тернополяни та гості нашого міста!

19 березня 2019 року ми відзначаємо річницю з Дня народження справжньої легенди Тернополя – першого бургомістра-етнічного українця Володимира Лучаківского.

Українець Лучаківський був обраний бургомістром у багатонаціональному Тернополі, однак всі етнічні групи називали його найкращим міським головою, відзначаючи його професійні навички господарника та управлінця. За його керівництва у нашому місті вперше з'явилося електричне освітлення, телефон, водогін. Це був справжній мер-реформатор, за керування якого Тернопіль став розвинутим європейським містом.

Водночас, Володимир Лучаківський був не лише господарем, який розвивав місто, а й визначним поетом свого часу, драматургом та громадським діячем, справжнім лідером української громади Тернополя. Він очолював товариство «Руська бесіда» та філію «Просвіти», був членом тимчасового комітету для укладання Статуту фундації ім. князя Острозького, став засновника багатьох українських культурних установ. Для створеного тоді українського театру він переклав понад 20 п’єс.

Його вклад у розвиток українського Тернополя був дійсно величезний.

Теперішня Тернопільська міська територіальна громада віддає шану своєму славному сину. Адже його іменем названа щорічна премія, яку вручають за вагомі заслуги у розвиток міста кращим тернополянам.

Я особисто ставлю собі за приклад Володимира Лучаківського. Справжнього реформатора, господарника та патріота Тернополя та України.

Міський голова Тернополя Сергій Надал
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ