Китайський термоядерний реактор запрацює в цьому році

Китайський термоядерний реактор запрацює в цьому році

23.03.19 22:04 0 2360

Як повідомляє енергетичний портал https://kosatka.media/: у листопаді минулого року китайські інженери повідомили, що експериментальний надпровідний токамак EAST (Experimental Advanced Superconducting Tokamak) - «штучне сонце», яке використовує ядерний синтез (що є джерелом енергії зірки), досяг рекордної температури плазми в 100 мільйонів градусів Цельсія.

Минулої неділі вчені оголосили про свої наміри завершити створення нового термоядерного реактора, в якому вже вийде перевищити досягнутий раніше поріг робочої температури, що дозволить інтенсифікувати ядерний синтез.

Один з керівників Китайської національної атомної корпорації Дуань Ксур повідомив на щорічній сесії Консультативної конференції КНР про те, що роботи над HL-2M Tokamak будуть закінчені в 2019 році.

«Плазма штучного сонця складається переважно з електронів та іонів, і наявні в розпорядженні Китаю тороїдальні камери з магнітними котушками (Токамаки) розігнали температуру в центрі плазми до 100 млн. градусів, а іонну температуру - до 50 млн. градусів, тоді як саме іони виступають генераторами енергії в установці », - пояснює Ксур.

Токомак - це установка для протікання керованої термоядерної реакції, основу якої складає металевий торроід, що забезпечує утримання плазми за рахунок електромагнітних сил і глибокого вакууму. У ньому атоми водню (точніше - його ізотопи) розігріваються до надвисоких температур і за допомогою надпровідних магнітів концентруються в одній області для злиття іонів. Плазма стає настільки гарячою, що змушує атоми водню синтезувати гелій і вивільняти при цьому величезна кількість енергії.

Надалі іонна температура в токамака теж буде доведена до 100 млн. градусів, і тоді система в сім разів перевищить теплові кондиції справжнього Сонця. Якщо плани вчених втіляться в життя, Токамак можна буде використовувати в якості платформи для створення комерційних пристроїв по виробленню енергії ядерного синтезу, а люди отримають практично необмежений доступ до джерела чистої енергії.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Наступна новина: Онлайн-аптека: Основные ...

КОМЕНТАРІ