З чого почати розведення равликів?

З чого почати розведення равликів?

27.03.19 23:04 0 1770

Розведення равликів, або геліцекультура - це тваринництво з високою додатковою вартістю. Велика частина живого "товару" експортується в країни ЄС, завдяки чому розвивається український експорт. У даній галузі дуже багато перспектив. Равликів використовують також в косметології та фармації, виробляють равликову ікру (найдорожча, не рахуючи ікри риб). І навіть з'явився гастрономічний туризм - абсолютно нове віяння для України.

За останні чотири роки ринок виріс в сто раз. Експорт українських равликів в Європейський Союз збільшився з 4 тонн у 2012 році до 380 тонн у 2018 році. Це бізнес з гарною доданою вартістю. На відносно невеликих площах з високою рентабельністю можна виробляти досить велику кількість цього делікатесу. Далі, ми більш детально поговоримо про розведення равликів, а розповість нам про це співробітник компанії Snails House, яка безпосередньо спеціалізується на зборі та вирощуванні равликів, а також виробництві різної продукції з них.

Чому всі в захваті від равликів?

Равлики - це тварини не особливо вибагливі у догляді, які не вимагають пильної уваги та можуть регулярно приносити дохід. Перш ніж писати бізнес-план до цієї прибуткової ідеї, слід все ж познайомитися з видами й особливостями їх вмісту, вивчити процес розведення равликів і продумати ринки збуту - від цього залежить успішність Вашого підприємства.

Черевоногі (або гастроподи) - це науковий термін для класу молюсків, що нараховує понад тисячу видів. М'ясо равликів на 70 % складається з чистого білка, а 30 % - амінокислот; в ньому немає холестерину та жирів. Дієтологи й косметологи вважають цих тварин панацеєю, а ресторатори - делікатесом. Ікра равликів є однією з найдорожчих, а слиз - рідкісним і дуже цінним продуктом, вартість якого перевищує кілька кілограмів равликів на закупівлю.

Яких равликів вибрати для розведення?

Існує кілька видів їстівних равликів. Найвідоміші - це Хелікс і Ахатина. Останні ростуть дуже швидко, без перерв на "сплячку", а розміри їх раковини можуть досягати 25 см. Хелікс навпаки - засинають на період з грудня по березень. Є кілька видів цих равликів, які користуються попитом. Це:

  • Helix Pomatia (виноградні / бургундські равлики);
  • Helix Lucorum (гірські / наземні равлики);
  • І, звичайно ж, делікатесні середземноморські Helix Aspersa Maxima і Helix Aspersa Muller. Розміри їх раковини значно скромніші - від 3 до 5 см.

Ці тварини - гермафродити, тобто можуть виступати в ролі самця та самки одночасно. Зазвичай їх купують, не розділяючи на особини, поштучно або живою вагою. Вартість равликів залежить від їх готовності до відтворення потомства.

Наскільки швидко ростуть равлики?

Вирощування равликів починається з розмноження. Равликам-виробникам (їх ще називають "маточним стадом". - Aggeek) дають спеціальний раціон, багатий морквою. Їх саджають попарно, щоб вони запліднили один одного. Всі особини здатні відтворювати потомство.

Щовесни равлики відкладають по 40-60 яєць. Після спарювання равликів садять на спеціальні маленькі горщики з землею. Потім цінний вміст цих горщиків поміщають в інкубатор. "Малюки" живуть в міні-тераріумах, а старших переселяють у вольєр з сітчастими стінками, на дощечки, які засовують в спеціальні ящики, як в письмовому столі.

Потомство зростає досить швидко і в штучних умовах набирає товарну вагу. Равлики досягають гастрономічних розмірів (як слива) за кілька місяців. А ось в дикій природі їх родичам потрібна на цей процес півтора року. Протягом циклу "весна-осінь / весна" кожна особина може принести до 1 кілограма приплоду. Прибуток і приріст рахуйте самі. І, навіть якщо частина потомства загине, ваш бізнес 100 % не "загнеться".

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 127)
Попередня новина: ЖК «Бестужевские сады»: ...
Наступна новина: Чоловіча шкіряна сумка на ...

КОМЕНТАРІ