У Чернігівській міській раді відбувся форум регіонального відділення Асоціації міст України

У Чернігівській міській раді відбувся форум регіонального відділення Асоціації міст України

28.03.19 13:27 0 991
27 березня в Чернігівській міській раді представники об'єднаних територіальних громад зібралися для обговорення проблемних питань місцевого самоврядування і напрацювання спільних дій. Форум відбувся як регіональна платформа Асоціації міст України на тему: «Нормативно-правові аспекти діяльності об'єднаних територіальних громад в сучасних умовах. Проблемні питання реалізації повноважень органами місцевого самоврядування».

У засіданні взяли участь народні депутати України Анатолій Євлахов та Олександр Кодола.

Форум відкрив Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко. Він звернувся до народних депутатів як до представників законодавчого органу держави, попросивши на рівні Парламенту вирішити ситуацію з двовладдям на територіях громад.

- Децентралізація – це стратегічно правильна і успішна на реформа, яку ще треба довести до кінця. Якщо ми вже пішли в створення ОТГ, то тоді й повний обсяг влади, і весь «скелет» державних управлінських органів повинен бути на рівні ОТГ. Натомість існує двовладдя ОТГ й РДА. Найбільш дивним воно виглядає там, де один район – одна громада. За такої системи виникає абсолютно непотрібна боротьба , - сказав він.

Як приклад міський голова привів цьогорічний розподіл коштів ДФРР, коли не було враховано інтереси обласного центру, де проживає третина населення області.

Також Владислав Атрошенко говорив про інші проблемні питання Чернігова і Чернігівщини, вирішення яких потребує активної підтримки парламентарів. Зокрема, через природні демографічні процеси та масовий виїзд працездатного населення Чернігівщина через кілька десятків років ризикує перетворитися на незаселену територію. Цього не можна допускати, вважає чернігівський міський голова, тож потрібні державні іпотечні програми, економічні преференції, підтримка родин та молоді – все, що може стати для людей, особливо молодих, аргументом "за" життя тут.

Окрему увагу міський голова приділив питанням балансу між правами та обов'язками територіальних громад. Наприклад, на його думку, вже настав час передати функцію збору місцевих податків самим громадам.

Можливістю висловити свої пропозиції та обмінятися думками скористався кожен з учасників обговорення. У свою чергу, Народні депутати України взяли активну участь у дискусії та висловили готовність до взаємодії з органами місцевого самоврядування надалі.

Прес-служба Чернігівської міської ради
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Тернополяни мають ...

КОМЕНТАРІ