Що таке BI (Business Intelligence)?

Що таке BI (Business Intelligence)?

01.04.19 18:19 0 1660

Бізнес аналітика (вона ж Business Intelligence, BI) - це набір IT-технологій для збору, зберігання та аналізу даних, що дозволяють надавати користувачам достовірну аналітику в зручному форматі, на основі якої можна приймати ефективні рішення для управління бізнес-процесами компанії. Всі рівні користувачів, від співробітників до засновників, отримують гнучкий доступ до необхідної їм управлінської звітності, не вдаючись до допомоги IT-фахівців. Далі, ми поговоримо про BI більш детально, а розповість нам про це співробітник компанії datastream.pro, яка безпосередньо займається створенням та налагодженням BI систем в Києві.

Концепція платформи BI

Сьогодні на ринку існує кілька платформ бізнес аналітики, а саме:

  1. ETL-інструменти. Це програми, що дозволяють виконувати завантаження даних в DWH з різних облікових систем.
  2. DWH-сховище. Це повноцінна база даних SQL для підготовки та зберігання даних для аналітики.
  3. OLAP-куби. Це технологія, що дозволяє робити в реальному часі (1-5 секунд) будь-які звіти та проводити повноцінний аналіз даних.
  4. Клієнтські програми. Як правило, для детального аналізу даних і побудови динамічних звітів користувачі використовують Зведені таблиці Microsoft Excel, підключені до OLAP-кубів. Для поверхневого аналізу і візуалізації ключових показників також використовуються WEB-додатки, які повинні підтримувати доступ до звітів з будь-якого пристрою: комп'ютер, планшет, телефон.

Навіщо потрібев Business Intelligence?

По-перше, загальний підхід до зберігання даних говорить, що є:

  • Облікові системи (OLTP), структура бази даних яких орієнтована на швидке введення даних, при цьому дані в таких базах зберігаються в непідготовленому для аналітики вигляді. На таких базах можна ефективно побудувати тільки оперативний звіт за невеликий період, і, як правило, фіксованого формату.
  • Аналітичні системи (OLAP), структура бази даних яких навпаки орієнтована на швидку аналітику будь-яких обсягів даних. Дані в таких базах зберігаються вже в підготовленому для аналітики вигляді. Це дозволяє ефективно в реальному часі отримувати звіти за будь-який період в будь-який деталізації.

По-друге, додатково BI дає:

  1. Швидкість побудови звітів (особливо це важливо при запиті великих періодів даних, в яких понад 100,000 рядків).
  2. Динамічний аналіз даних в будь-який деталізація (Товари, Клієнти, Постачальники, Час, Канали продажів, Території продажів і т. д.).
  3. Швидкий аналіз будь-якого обсягу даних за допомогою Зведених таблиць в Excel, при цьому вихідні дані не потрібно завантажувати в Excel (технологія OLAP).
  4. Автоматизація підготовки даних для звітів і побудови корпоративної звітності.
  5. Консолідація даних (дані для звітів можуть бути в різних облікових системах).
  6. Аналіз показників План / Факту, аналіз виконання різних KPI.
  7. Зручна візуалізація даних в Excel або на Web (при цьому оновлені дані в звіт надходять автоматично).
  8. Єдиний і зручний доступ до аналітичної звітності для всіх співробітників через корпоративний BI портал.
  9. Достовірність даних (будь-який звіт, побудований на основі даних з BI, є еталонним і актуальним в будь-який момент часу).
  10. Ліцензування (вартість 1-го користувача BI, як правило, дешевше, ніж вартість одного користувача Облікової системи).
  11. Зменшення навантаження на Облікові системи (користувачі, які безпосередньо не пов'язані з урахуванням даних, перестають запитувати різні звіти та навантажувати облікову систему, а переходять на BI).
  12. В цілому - підвищення загальної керованості та ефективності бізнесу.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 127)
Попередня новина: Кондиціонери Ballu: ...
Наступна новина: Преимущества инвестирования ...

КОМЕНТАРІ