Щітки та йоржі для чищення димарів

Щітки та йоржі для чищення димарів

02.04.19 21:52 0 2203

Спеціально сконструйовані щітки призначені для механічного чищення димоходів. В принципі, існують два шляхи очищення димоходів - механічний і хімічний. Хімічний спосіб полягає в спалюванні певних препаратів, яке викликає розпушення і видалення сажі нальоту. Але в більшості випадків застосовується простий і надійний механічний спосіб: в справу пускається щітка для чистки димоходу.

Як вибрати щітку для очистки димаря?

Існує кілька видів цього інструменту. Вибір щітки треба виробляти, виходячи з конструкції димоходу і його розмірів. Якщо розмір щітки не буде відповідати внутрішнім розмірам труби, то потрібного ефекту досягти не вдасться. І навпаки: при правильному підборі інструмента робота з очищення не дуже складна. Можна купити йорж (до речі, зробити це можна пройшовши по посиланню) і виконати очистку самому, не запрошуючи сажотруса. При цьому треба дотримуватися правила: діаметр щітки або йоржа повинен бути відсотків на двадцять більше діаметра димоходу.

Існують універсальні щітки, що дозволяють виробляти чистку будь-яких металевих і цегляних труб. Є також щітки, спеціально призначені для очищення труб, що мають складну форму і вигини. Щітки для прочистки димоходу можна купити в спеціалізованих магазинах. Вони можуть мати металеву або нейлонову «щетину».

Універсальні щітки сконструйовані так, що їх складові частини можна збирати в різному порядку, отримуючи саме ту конфігурацію, яка підходить для даної труби. За формою вони можуть бути не тільки круглими, але й овальними та навіть прямокутними. Збираючи складну щітку, важливо зробити так, щоб вона ретельно очистила саме вигини димоходу, бо там найбільше накопичується сажа, що погано впливає на роботу печі та створює загрозу безпеці. Звичайно, йорж може підібрати професійний сажотрус, але це цілком можна зробити та самостійно.

Нейлонові щітки застосовуються частіше металевих. Вони мають досить жорстку і міцну «щетину», але не дряпають внутрішню поверхню труб, що очищуються (а подряпини на стінках димоходу вкрай небажані, оскільки надалі послужать центрами скупчення сажі). Ще одна перевага нейлонової «щетини» - еластичність, здатність адаптуватися до змін форми димоходу при просуванні вздовж нього. До того ж, нейлонова щітка важить менше металевої. Ось чому можна порекомендувати придбати нейлоновий йоржик для чищення димоходу.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 127)
Наступна новина: Вибираємо жіноче пальто?

КОМЕНТАРІ