Як формується прогноз погоди?

Як формується прогноз погоди?

04.04.19 14:12 0 4420

У погоди - жіноче обличчя. Саме тому вона така непостійна, вітряна, примхлива і не піддається прогнозам. Але все ж: "Як формується прогноз погоди?". Давайте розбиратися.

Основою прогнозу погоди є спостереження. А проводять їх завдяки безлічі складових: наземним метеостанціям, кораблям, метеобуям (комерційним і звичайним), які дрейфують в океані, метеосупутникам та літакам. Звісно ж, в космос журналістів не візьмуть, і в літаку також для всіх буде замало місця, плюс це ще й дорого, а плавання в океані - це довга справа. От і лишається задовольнятися наземними метеостанціями. Відвідавши одну з них ми почули цікаву розповіть про формування прогнозу погоди і вирішили з вами поділитись.

Формування прогнозу погоди: що потрібно знати?

Оскільки погода була мінливою завжди, її намагались прогнозувати ще з найдавніших часів. Одні з перших відомостей про вивчення і спостереженні явищ погодних умов відносять до найдавнішої епохи таких держав, як:

  • Індія;
  • Китай;
  • Рим;
  • Греція;
  • Єгипет.

Трішки про сам процес прогнозу погоди

Сам прогноз формують за допомогою максимально можливих даних, які показують поточний стан атмосфери (це температура, вологість повітря і вітер). Якщо використовувати атмосферні процеси (по метеорології), то можна буде передбачити, як же розвивається обстановка з плином часу. Факт, що неповне розуміння людьми погодних процесів і хаотичність атмосфери дають великі похибки в області прогнозу погоди, тому прогнози робляться неточними, та діапазон прогнозу, до всього, зростає.

Для того, щоб визначити і скласти найбільш точний прогноз, потрібно знати важливі параметри - температуру, атмосферний тиск, швидкість вітру, вологість, напрямок вітру, опади - цю інформацію зазвичай збирають на спеціальних метеостанціях. Тому, не дивлячись на всю сучасну техніку, погода іноді радує нас сюрпризами.

В даний час існує безліч цінних джерел метеоінформації: штучні супутники і радіолокатори. Використання комп'ютерних центрів дозволяє автоматично наносити погодні карти в найбільших метеоцентри і передавати потрібну інформацію через канали зв'язку, які стоять в нижніх підрозділах. Все це значно підвищило якість і культуру праці синоптика.

Комп'ютерні технології дозволяють синоптикам удосконалювати моделі земної атмосфери. Зараз ручна праця в прогнозуванні погоди практично не використовується, бо необхідна потреба в аналізі комп'ютерних розрахунків. Постійно комп'ютерні технології удосконалюються, що дозволяє найбільш точно визначати прогноз погоди в наш час.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 127)
Попередня новина: Як одягатися по погоді?
Наступна новина: Як правильно вибрати дитячі ...

КОМЕНТАРІ