Владислав Атрошенко: Прошу чернігівців зрозуміти,що неплатежі призведуть до зупинки комунального господарства міста

Владислав Атрошенко: Прошу чернігівців зрозуміти,що неплатежі призведуть до зупинки комунального господарства міста

06.05.19 10:28 0 1815
За дорученням чернігівського міського голови Владислава Атрошенка керівники комунальних підприємств проаналізували динаміку заборгованості за надані послуги протягом останніх місяців. Відповідні цифри оприлюднені 3 травня, на нараді у міській раді.

Як свідчать узагальнені дані, у лютому-березні зросла кількість неплатежів за послуги утримання будинків, водопостачання та водовідведення.

Приміром, по АТП-2528 зростають борги за вивезення та утилізацію сміття: рівень сплати у грудні 2018 року – 99%, у січні ц.р. – 98%, лютому – 83%, березні – 72%. Підприємством наразі обслуговується 41088 мешканців приватного сектору та 246198 мешканців багатоповерхових житлових будинків. У приватному секторі сума платіжки за відповідні послуги складає 12,74 грн на одну особу, для населення багатоповерхівок – 10,84 грн. За словами керівника підприємства Руслана Волока, за останні 10 місяців з приватного сектора вивезено на майже 1900 куб.м сміття більше, ніж нараховано людям у платіжках.

Подібна ситуація і по КП «Новозаводське» - зростання заборгованості на 1,1 млн грн за останні 3 місяці, і по іншим комунальним ЖЕКам.

На КП "Чернігівводоканал" у 2019 році борги населення зросли з 26 млн грн до 29 млн грн. До того ж, навів приклад директор КП Сергій Малявко, якщо населення не буде погашати свої борги, то через 2 місяці "Чернігівводоканал" буде змушений передати списки боржників до управління праці та соцзахисту населення, і далі людей позбавлять субсидій. Він також додав, що станом на 15.04.2019 підприємство мало кредитні зобов'язання на суму майже 25 млн грн. Станом на сплачено 11 млн грн. Решта – 14 млн грн не сплачена через існуючі борги населення перед КП «Чернігівводоканал», підвищення вартості електроенергії та заробітної плати працівникам відповідно до галузевої угоди.

Крім того, КП «Чернігівводоканал» вимушений надсилати мешканцям листи із зазначенням номерів квартир боржників по будинку. Цих мешканців також відключатимуть від послуги каналізації.

Чернігівський міський голова при цьому зазначив, що місту це дуже невигідно, адже за відключення теж треба сплатити, зокрема за роботу бригади, яка виїжджатиме на місце. Але така міра є вимушеною.

- Я звертаюсь до всіх чернігівців: є загальнодержавні речі, а є місцеві. Прошу зрозуміти, що неплатежі призведуть до зупинки комунального господарства міста. шня динаміка заборгованості вже є загрозою для питань життєзабезпечення громади, - підкреслив Владислав Атрошенко. - Якщо не сплачуються рахунки за послуги, то звідки підприємствам взяти кошти на зарплату працівникам, паливно-мастильні матеріали та інше. Далі постає питання, якою буде якість цих послуг.

Причинами масових неплатежів від населення є як і низька платоспроможність людей, так і заклики окремих політиків у виборчий період не сплачувати за ці послуги, а також обіцянки знизити тарифи.

Крім того, є вірогідність, що люди могли не сплатити за послуги коштами монетизованої субсидії, яку почали виплачувати з березня. До речі, ті, хто використав монетизовану субсидію не за призначенням, можуть взагалі її втратити. Таке передбачено у Порядку надання субсидій населенню.

- Населенню треба пояснити, що відповідно до законодавства визначено: якщо люди отримують субсидію готівкою і при цьому є заборгованість за надані послуги – вони можуть бути взагалі позбавлені субсидії. На жаль, люди здебільшого цього не знають, - зазначив міський голова та додав, що наразі відповідно до законодавства значно підвищується індивідуальна відповідальність громадянина за несплату за послуги, якщо він є отримувачем субсидії.

Міський голова доручив комунальним підприємствам, всім посадовим особам міської ради та представникам генеруючих компаній спільно з управліннями праці та соцзахисту населення посилити роботу з людьми, пояснювати, до чого можуть призвести неплатежі. До спільної роботи і пояснення закликав приєднатись і представників депутатського корпусу, політичних партій.

- Якщо місто не розрахується по заборгованості за надані послуги, є велика вірогідність на 99,9% того, що місто не отримає ліміти газу для генеруючих кампаній і залишиться без тепла в опалювальний сезон, - підкреслив Владислав Атрошенко та додав, що комунальні підприємства між собою повинні розраховуватись на 100%. Якщо цього не робити, то наслідки для міста будуть ще гірші.

Прес-служба Чернігівської міської ради
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ