Проблему з гарячою водою частково вирішили. Як буде далі – залежить від погашення чернігівцями боргів за тепло

Проблему з гарячою водою частково вирішили. Як буде далі – залежить від погашення чернігівцями боргів за тепло

06.05.19 10:17 0 1724
Розширена нарада чернігівського міського голови з керівниками підрозділів 3 травня майже повністю була присвячена темі причин відключення гарячої води для частини міста та загрози початку вже нового опалювального сезону на 2019-2020 роки.

Як повідомив на ній голова правління АТ «Облтеплокомуненерго» Віктор Геращенко, підприємство з 1 травня змушено було припинити надавати послугу з гарячого водопостачання. Причина – заборгованість перед НАК «Нафтогаз» перевищила критичну межу. Тож підприємство не отримало лімітів на газ і зупинило котельні. Без гарячої води залишились 469 багатоповерхових будинків, це 39 тисяч квартир.

«Я ще місяць тому попереджав, що якщо ми не вийдемо на рівень розрахунків із НАК «Нафтогаз» на рівень 90%, то нам не дадуть лімітів на газ. Для цього нам потрібно було у квітні сплатити біля 140 млн грн. Між тим, рівень розрахунків у квітні за березень становив 76%, загалом за опалювальний сезон 81%. Борг населення за тепло досяг 180 млн грн», - пояснив Віктор Геращенко.

Наразі проблему із відновленням подачі гарячої води вирішили частково: на прохання міського голови Владислава Атрошенка компанія «ТехНова» надасть теплову енергію у борг. Таким чином, відучора, з 2 травня, поновлено подачу гарячої води у 297 багатоповерхівок (це 25 тисяч квартир). Окреме рішення шукатимуть для 45 будинків у мікрорайоні Масани, тут планується вирішити питання гарячої води через комерційну структуру.

Таким чином, без гарячої води наразі залишаються 127 багатоповерхових будинків, щодо яких шукатимуть варіанти вирішення проблеми. Вони підключені до 12 окремих котелень, тож наразі обговорюють варіанти їх переведення на альтернативне паливо, що, у свою чергу, потребує дослідження питань екології, додаткових площ.

Втім, проблема має набагато більший масштаб: йдеться про те, чи зможе Чернігів взагалі почати наступний опалювальний сезон, враховуючи величезні борги АТ «Облтеплокомуненерго» за газ. Як повідомив Віктор Геращенко, поточні борги за газ перед «Нафтогазом» і накопичена за останні 3 роки різниця у тарифах досягає 415 млн грн. Навіть якщо «Нафтогаз» зарахує частину боргу взаємозаліком у рахунок різниці у тарифах, то все одно цього недостатньо для отримання лімітів на газ та включення котелень.

"Мова вже навіть не про загрозу відключення гарячої води. Під загрозою наступний опалювальний період. Якщо ми не розрахуємося по боргах за тепло, то із вірогідністю у 99,99% не отримаємо ліміту газу. А значить можемо лишитися без опалення. Нам усім потрібно працювати, щоб рівень платежів за тепло та комунальні послуги був 100%. Прошу доєднатися до цієї роботи і депутатів, і політичні сили", - наголосив Владислав Атрошенко.

Що стосується іншої теплогенеруючої компанії «ТехНова», то тут ситуація не набагато краща. Як поінформував генеральний директор підприємства Олексій Щербина, компанія для закупівлі вугілля бере кредити, просить аванси за електроенергію у ДП «Енергоринок». А тим часом борги населення за тепло та гарячу воду перед компанією зростають: з 72 млн грн на 1 січня ц.р. до 95 млн грн на 1 квітня ц.р. Втім гарячу воду надавати для споживачів «Облтеплокомуненерго» на прохання міського голови «ТехНова» буде, однак за цю послугу потрібно вчасно сплачувати.

Прес-служба Чернігівської міської ради
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Реконструкція траси М-19 ...
Наступна новина: Звернення міського голова ...

КОМЕНТАРІ