Еволюція пластикових труб

Еволюція пластикових труб

14.05.19 00:04 0 7697

Історія пластикових труб почалася 65 років тому. Це для нас зараз все, що є на ринку, ново. Все настільки раптово з'явилося, що навіть будівельники губляться у великій кількості інформації. Єдиної систематизованої інформації на даний момент немає. Це стосується трубопроводів із пластику, які надходять на наш ринок, що значно ускладнює вибір кращого з них. Потрібно розібратися в цій ситуації. А допоможе нам в цьому співробітник заводу "Спіропласт": https://spiroplast.com, який безпосередньо займається виробництвом пластикових труб.

Типи пластикових труб

Український ринок сьогодні пропонує таку пластикову трубу з:

  • полівінілхлориду;
  • поліетилену;
  • металопластику;
  • поліпропілену.

Труби із полівінілхлориду

ПВХ пластикові труби з'явилися в середині тридцятих років минулого століття. «Genova Systems» - це найбільш відома компанія, яка тоді їх виробляла. Труби використовувалися тільки в індивідуальному малоповерховому будівництві та мали обмежений діаметр. З'єднання труб здійснювалося за допомогою клею.

Сьогодні практично всі європейські країни відмовилися від їх застосування навіть в системі холодного водопостачання:

  • По-перше, через те, що з часом вони починають виділяти токсин, такий як хлоретилен.
  • По-друге, вони не витримують сьогоднішніх вимог до стійкості від пожежі, тому що є горючим матеріалом і в момент горіння виділяють отруйний газ. Тому їх використовують в Європі тільки в системі каналізації та тільки в найдешевших будинках. В Україні такі труби застосовують в підземних водопровідних мережах поза будівлями. В нашу країну значна їх частина потрапляє як гуманітарна допомога, інша частина виробляється на наших заводах.

Труби з поліетилену

Цей вид труб з'явився в п'ятдесятих роках. Поліетиленові труби гарні для використання в зимовий період, бо вони витримують температуру до -20 0 С. Вони з'єднуються механічним способом. Ці труби застосовуються в холодному водопостачанні. Якщо температура збільшується, то міцність таких труб зменшується і вони стають пластично-в'язкими.

У сімдесятих роках з'явилися «зшиті» поліетиленові труби. У цих трубах висока стійкість до температурних впливів і велика міцність. Їх вже можна використовувати в системі гарячого водопостачання.

Труби з металопластику

Металопластикова труба — це п'ятишарова конструкція. Вона складається з основної поліетиленової труби, клейового прошарку, яка нанесена на зовнішній поверхні труби, шару алюмінієвої фольги, знову клейового прошарку і зовнішньої захисної оболонки з поліетилену.

Металопластикові труби добре захищені від окислення. Вони добре гнуться і залишаються в такій формі, яку їй надали. З таких труб добре робити складні системи, різні підводки. Мінусом є те, що з'єднувати їх потрібно тільки металевими фітингами. А оскільки у нас вода хлорована, то під її впливом фітинги починають іржавіти й, відповідно, вся конструкція порушується.

Труби з поліпропілену

Це труби останнього покоління. Такі труби фізично довговічні (гарантія 50 років), не потребують фарбування, у них відсутня втрата тепла через низьку теплопровідність, економиться тепло при транспортуванні гарячої води (в порівнянні з металевими трубами на 10-20%). Поліпропіленові труби можуть переносити температуру 95 0 С, а короткостроково і 100 0 С. Вони дуже легкі, установка таких труб коштує набагато дешевше, ніж установка з труб іншого матеріалу.

У трубах з поліпропілену відсутня електрична провідність, хімічна корозія, завдяки чому внутрішній діаметр трохи звужується і з плином часу пропускна здатність в трубах не стає менше. Їх легко встановлювати, вапно не відкладається через те, що внутрішня поверхня гладка, немає реакції на вплив розчинників, кислот та інших хімічних елементів. Бактеріальна флора відсутня і тому якість води не змінюється. Також поліпропіленові труби мають акустичною ізоляцією.

Краща сировина, яку використовують для виробництва поліпропіленових труб — це поліпропілен-рандом, що відноситься до типу 3 (PPR 80). Цей сополімер легкий і міцний, і відноситься до розряду термопластів.

В якій області застосовуються поліпропіленові труби?

Роблять монтаж каналізаційних внутрішніх систем за допомогою поліпропіленових труб. Організовують систему відводу стічних і ґрунтових вод, відведення побутових стічних вод. Також ці труби призначаються для підігріву підлоги, для гарячого і холодного водопостачання, для каналізації, і для того, щоб робити розводку системи центрального опалення.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 127)

КОМЕНТАРІ