Навіщо потрібна оцінка впливу на довкілля?

Навіщо потрібна оцінка впливу на довкілля?

14.05.19 22:58 0 3273

У нашій країні заведено вважати, що на добробут людини впливає її рівень доходів. Велика частина європейців уже кілька десятків років категорично не згодна з такою думкою. Вони давно на перше місце ставлять проблеми забруднення довкілля та вплив наслідків негативного впливу на стан здоров'я людини. Далі, ми поговоримо про оцінку впливу на довкілля (ОВД), а розповість нам про це співробітник компанії "Екоресурс": https://ecors.com.ua.

Історія виникнення ОВД

Ще в 60 роках минулого століття на Заході відбувся не тільки промисловий, але й технологічний прорив, спрямований на збереження і поліпшення стану природних екосистем. Назва даного проекту — оцінка впливу на навколишнє середовище. Дана процедура стала обов'язковою для існуючих і знову створюваних об'єктів господарської діяльності та сьогодні є міжнародним стандартом.

Згідно з ОВД, ще на етапі проектування будь-якого промислового або іншого об'єкта в обов'язковому порядку проводяться дослідження, беруться аналізи повітряних мас, водойм, ґрунтів, складається прогноз наслідків майбутнього впливу.

Що являє собою ОВД?

На відміну від звичайного моніторингу, який здійснюється вже на функціонуючих підприємствах, проведення оцінки впливу на довкілля дозволяє на етапі планування виявити можливі фактори негативного впливу, звести їх до мінімуму або навіть усунути. ОВД покликана розглянути всі наявні альтернативні варіанти та вибрати найменш небезпечний й найбільш підходящий з урахуванням всіх аспектів:

  1. соціального;
  2. економічного;
  3. технологічного;
  4. природоохоронного та ін.

Процедура ОВД в першу чергу спрямована не на ліквідацію небезпечних для довкілля та здоров'я людей об'єктів господарської діяльності, а на стимуляцію їх модернізації, застосування нових технологій у виробництві, установки сучасних систем очищення викидів в атмосферу, скидів у водойми.

Хто повинен проводити ОВД?

Сьогодні ОВД — це надійний інструмент, який запобігає екологічні ризики. Проводити процедуру оцінки довкілля зобов'язані всі об'єкти господарської діяльності, що здійснюють забруднення природного середовища. І власники підприємств і організацій повинні бути зацікавленим в правильності здійснення процедури, та як це відкриває дорогу інвестиціям, й іноземним в тому числі, а значить дозволяє розвиватися та випускати продукцію європейського рівня.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 127)

КОМЕНТАРІ