У чому користь комп'ютерних ігор?

У чому користь комп'ютерних ігор?

17.05.19 11:13 0 6152

Комп'ютерні ігри - це головний біль багатьох батьків. Діти проводять за ними цілими днями. Але не все так погано. Джейн Макгонігал в книзі SuperBetter пояснює, як зі звичайних комп'ютерних ігор отримати користь, як навчитися проявляти ігровий підхід при стресі і особисті проблеми. Важливо не тільки, у що та скільки часу грає людина. Має значення, чому, коли і з ким вона це робить. Іншими словами, потрібно грати з певною метою.

Далі, ми розглянемо 3 навички, які можна розвинути під час гри на комп'ютері (підходить і дітям, і батькам).

Уміння контролювати увагу, думки та почуття

Результати дослідження відеоігор показують, що кожен з нас має здатність подолати тривогу, депресію, впоратися з фізичним та душевним болем. Тільки потрібно вміти контролювати свою увагу. Чи належить вам вирішувати серйозні проблеми або ви хочете підвищити психічну та емоційну стійкість, ігри стануть ідеальною платформою для освоєння навичок управління увагою, здатних змінити життя.

Snow World - це віртуальне 3D-середовище, розроблена в Вашингтонському університеті для пацієнтів, що проходять курс лікування серйозних опіків. Пацієнти грають під час найбільш болючих етапів лікування, коли лікарі обробляють рани. Використовуючи гарнітуру віртуальної реальності для визначення місця розташування та напрямки руху в віртуальному царстві холоду і джойстик, пацієнти досліджують крижані печери, грають в сніжки. Їх чекає справжнє зачарування зими.

Результати клінічних досліджень здивували медиків. Виявилося, що «відхід» пацієнтів у віртуальну реальність зменшує біль на 35-50 %. А на пацієнтів з найважчими опіками гра надає навіть більш сильний вплив, ніж морфін, який їм також вводять. Під час гри в Snow World пацієнти практично ігнорували больові відчуття, які не усувалися повністю. За їх словами, вони усвідомлено сприймали біль лише 8 % часу. У той же час при традиційному лікуванні опіків навіть при введенні найвищих допустимих доз знеболюючих препаратів пацієнти зазвичай відчували біль та думали про нього протягом всієї процедури.

Здатність перетворювати будь-яку людину в потенційного союзника та зміцнювати відносини

Для цього потрібно всього лише зіграти з ним в гру. Hedgewars - це мила і забавна відеогра, незважаючи на те що в її назві є слово wars (війни). Гравцям пропонується набрати армію з рожевих їжаків, щоб брати участь у міжгалактичних битвах. (Hedgewars схожа на гру Angry Birds, але цікавіша, а замість птахів тут літають колючі тваринки.) Правила гри досить прості, в неї можна грати на комп'ютері або мобільному телефоні. І, як недавно з'ясували співробітники Гельсінського університету, вона надає потужний вплив на тіло і розум людини.

Коли двоє людей грають в Hedgewars в одній кімнаті, між ними виникає, за словами доктора Міхіла Шовіхарві-Спап і доктора Нікласа Раваха, «неврологічний та фізіологічний зв'язок». Міміка стає однаковою, гравці починають синхронно посміхатися, хмуритися і навіть дихати. Їх імпульси адаптуються до одного ритму. Але найдивніше: синхронізуються їх мозкові хвилі, так як нейрони починають «віддзеркалювати» один одного. Цей процес допомагає кожному з гравців передбачати дії іншого. Всі ці зміни відбуваються практично моментально, через кілька хвилин після початку гри.

Як не дивно, синхронізація відбувається не тільки тоді, коли два гравці об'єднуються, але й коли вони грають один проти одного. Не має значення, чи буде другий гравець членом вашої команди чи команди супротивника. Коли ви граєте в Hedgewars, ваші тіла та розум функціонують практично в ідеальній гармонії.

Здатність мотивувати себе та проявляти силу волі, співчуття й рішучість

У відеоіграх ми діємо за героїв. Ми перевтілюємося в космічних ковбоїв-завойовників, войовничих принцес, нерозважливих гонщиків або єдиних городян, які вижили після зомбі-апокаліпсису. Навіть в нецифрових іграх ми прагнемо стати героями дня, здійснюючи приголомшливі героїчні подвиги. Уявіть: ви забиваєте вирішальний гол в останню секунду футбольного матчу. Або в шаховому поєдинку доводите пішака до кінця поля, щоб перетворити його у ферзя. Але чи дійсно ігри допомагають стати героями і в реальному житті? Вище ймовірність, що ми зможемо надихати інших і досягати екстраординарних цілей? Наукові дані свідчать, що це так.

Виявилося, що геймери дійсно докладають більше зусиль при вирішенні складних проблем. Як показало дослідження, вони демонстрували «схильність до виконання складних завдань» і «бажання бути ефективними в умовах фрустрації». Коли їм запропонували серії легких і складних головоломок, вони приділили значно більше часу вирішенню складних головоломок. Учасники, які грали рідко, здалися набагато швидше й не проявили інтересу до вирішення складних завдань. В цілому геймери відрізнялися більшим завзяттям і наполегливістю. Вони продемонстрували тягу до важких зав


Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 127)
Попередня новина: Поліцейські Європи і США ...
Наступна новина: Большой выбор актуальных ...

КОМЕНТАРІ