Захист інтересів держави у сфері охорони дитинства – пріоритет у діяльності прокуратури Рівненщини

Захист інтересів держави у сфері охорони дитинства – пріоритет у діяльності прокуратури Рівненщини

31.05.19 12:14 0 548
Органами прокуратури Рівненської області постійно вживаються дієві заходи щодо захисту інтересів держави у сфері охорони дитинства засобами представницького характеру.

Особлива увага приділяється забезпеченню дотримання законодавства у сфері світи, зокрема, що стосується як умов навчального процесу (санітарний та протипожежний стан, благоустрій прилеглих до навчальних закладів територій, безпека дорожнього руху), так і правомірності використання приміщень закладів освіти.

Зокрема, судами області задоволено 2 позови пред'явлені прокурорами з метою звільнення дітей з малозабезпечених сімей від сплати за харчування у дошкільних навчальних закладах області.

Так, Рівненським окружним адміністративним судом задоволено позов Сарненської місцевої прокуратури та зобов'язано сільську раду включити до рішення положення щодо звільнення від плати за харчування дітей із сімей, у яких сукупний дохід на кожного члена сім'ї за попередній квартал не перевищував рівня забезпечення прожиткового мінімуму, дітей із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям».

Актуальним залишається питання дотримання норм пожежної безпеки у дитячих закладах. А тому, з метою попередження негативних наслідків, прокурори шляхом використання своїх повноважень, а саме представництва інтересів громадян та держави в суді, зобов'язали посадовців вчинити певні дії щодо створення безпечних умов учням для здобуття освіти.

Так, Здолбунівська місцева прокуратура виявила численні порушення у сфері цивільного захисту, техногенної та пожежної безпеки у приміщенні одного із шкільних навчальних закладів у Корецькому районі. Серед них - відсутність у закладі справної системи протипожежного захисту, не доукомплектування протипожежним інвентарем та первинними засобами пожежогасіння.

Також реагували прокурори на виявлені порушення вимог законодавства щодо забезпечення безпечних умов руху на прилеглих до навчальних закладів територіях.

Так, за позовом прокуратури суд зобов'язав одну із сільських рад вжити заходів до забезпечення безпечних умов руху транспортних засобів і пішоходів поблизу навчального закладу на Сарненщині шляхом встановлення на прилеглій до нього території відповідних дорожніх знаків, зокрема «Діти».

На постійному контролі прокуратури перебуває стан додержання вимог земельного законодавства в діяльності органів влади та місцевого самоврядування в частині оформлення правовстановлюючих документів на майно та земельні ділянки загальноосвітніх та дошкільних навчальних закладів на території Рівненщини.

Зокрема, Рівненським окружним адміністративним судом задоволено позов Рівненської місцевої прокуратури та зобов'язано сільську раду вжити заходи щодо оформлення та державної реєстрації права власності на будівлі, споруди дошкільного навчального закладу та права постійного користування земельною ділянкою.

Всього у поточному році судами області задоволено 15 позовів, у тому числі закрито з добровільним виконанням, попереджено незаконне вибуття з державної власності майна на суму майже 2 млн. грн.

Законність використання бюджетних коштів, додержання інтересів держави і дітей при організації та забезпеченні освітнього процесу перебуває на постійному контролі прокуратури Рівненської області.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Пентагон заборонив ...

КОМЕНТАРІ