Тернопільщина прагне дієво сприяти захисту прав дітей на сімейне виховання

Тернопільщина прагне дієво сприяти захисту прав дітей на сімейне виховання

13.06.19 09:10 0 690
З 28 травня до 14 червня на Тернопільщині відбувається серія семінарів-нарад, предметом яких стала профілактика соціального сирітства та реформування системи інституційного догляду й виховання дітей. Їх мета – окреслити відповідальність місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування за впровадження Регіонального стратегічного плану з реформування системи інституційного догляду та виховання дітей в Тернопільській області на 2019-2026 роки.

У рамках цих заходів буде визначено першочергові кроки для попередження потрапляння дітей до інтернатів, прийняття рішень з урахуванням найкращих інтересів дитини, сприяння реінтеграції вихованців інтернатів в сімейне середовище. Зазначені заходи проводить міжвідомча робоча група з реформування інтернатних закладів при Тернопільській обласній державній адміністрації (ТОДА) (далі - міжвідомча робоча група) при підтримці експертів проекту. У нарадах беруть участь заступники голів міських/районних рад та об'єднаних територіальних громад (ОТГ), керівники структурних підрозділів (відділу освіти, охорони здоров'я, соціального захисту населення) обласної, районних державних адміністрацій, міськвиконкомів та ОТГ, представники громадських та релігійних організацій.

Перший такий семінар відбувся 28 травня у місті Кременці. Під час заходу детально аналізували ситуацію щодо рівня та причин інституалізації дітей, чиї батьки проживають у Кременецькому, Шумському, Лановецькому районах та місті Кременець. Заступниця голови Тернопільської обласної державної організації (ТОДА), керівниця міжвідомчої робочої групи Безпоповцева Світлана зазначила, що експерти проекту виявили ряд серйозних недоліків в організації профілактики соціального сирітства, які провокують залежність дітей від інтернатів. 1248 дітей перебувають в інтернатних закладах області на цілодобовому утриманні, 51% з яких – більше 5 років. У цих дітей порушене їх базове право на виховання в сімейному середовищі, а це значить, що більшість з них не зможуть бути успішними і реалізувати свій життєвий потенціал. Вона наголосила: «Кожний керівник, присутній на нараді, несе персональну відповідальність за з'ясування причин перебування цих дітей в інституціях, прийняття рішень щодо надання підтримки батькам для повернення дітей з інтернатів».

Начальник обласної служби у справах дітей Дрозд Ростислав звернув увагу на недостатній розвиток таких сімейних форм виховання, як: патронат, дитячі будинки сімейного типу, малі групові будинки, на розвиток яких передбачена субвенція з державного бюджету. Начальник департаменту соціального захисту Боярський Вадим звернув увагу на інтеграцію і залучення до виявлення та роботу з кризовими сім'ями спеціалістів різних закладів та установ, в тому числі соціальних робітників.

Експерти проекту провели практичні заняття з питань міжвідомчої взаємодії в процесі здійснення моніторингу сімейного середовища дітей, які перебувають в інтернатах цілодобово. Учасники отримали покрокову інструкції щодо проведення моніторингу та оцінки, затверджену міжвідомчою робочою групою. Упродовж червня та першої половини липня заплановано провести моніторинг і оцінку сімейного середовища дітей та зробити висновки щодо доцільності та відповідності потребам дитини її перебування в інтернаті та щодо здатності батьків опікуватись своїми дітьми. Цим займатимуться фахівці соціальної роботи, соціальні працівники спільно з службами у справах дітей, освітянами та сімейними лікарями мають. Підсумки проведеної роботи мають бути розглянуті на районних, міських Комісіях з захисту дітей, міжвідомчій робочій групі при ТОДА та прийняті відповідні управлінські рішення для забезпечення права дитини на сімейне виховання, а саме:

виховання дітей, в яких є спроможні батьки, мають забезпечувати батьки;

у разі, якщо причиною влаштування дитини в інтернат є віддаленість школи, буде вирішуватись питання шкільного автобусу;

у разі бідності сім'ї - питання працевлаштування, надання необхідної підтримки, встановлення державних виплат та допомог;

у разі наявності комплексних складних життєвих обставин – здійснення соціального супроводу сім'ї для їх подолання;

у разі, коли сім'я нехтує потребами дитини, веде аморальний спосіб життя, втратила зв'язок з дитиною - розгляд питання про позбавлення батьківських прав та пошук для дитини усиновителів/опікунів чи прийомних батьків;

у разі, коли є потреба у захисті дітей з багатодітної родини, буде вирішуватись питання про влаштування таких дітей в дитячі будинки сімейного типу (ДБСТ) для збереження їх родинних зв'язків, або створення малого групового будинку, за рахунок субвенції з державного бюджету;

створення в громадах патронатних сімей для попередження нових влаштувань дітей до інтернату та надання своєчасної підтримки вразливим сім'ям.

Переміщення дитини з інтернату до своїх батьків чи в замісне сімейне середовище буде відбуватись тільки в тому випадку, коли органи опіки та піклування переконаються у безпечності сімейного середовища та у спроможності батьків опікуватись дітьми, створять в громаді умови для отримання дитиною освітніх послуг в тому числі з врахуванням особливих потреб дитини. Найперше питання - це усвідомлення органами виконавчої влади та місцевого самоврядування своєї відповідальності за забезпечення прав дітей, своєчасної підтримки вразливих сімей з дітьми.

Серія семінарів-нарад реалізуються в рамках проекту «Модернізація системи соціальної підтримки населення України», який реалізується Міністерством соціальної політики згідно з Угодою про позику між Україною та Світовим банком. Упродовж 2019 – 2020 р. консорціумом організацій у складі Oxford Policy Management Limited (Велика Британія), Міжнародної благодійної організації «Партнерство «Кожній дитині» Україна, COC Кіндердорф Інтернешнл та Українського фонду «Благополуччя дітей» будуть надаватися консультаційні послуги з розробки та впровадження Регіонального плану стосовно збільшення обсягів надання послуг з догляду на сімейній основі (реформування інтернатних закладів для дітей) у Тернопільській області.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: ІІ етап конкурсу ...
Наступна новина: Telegram повідомив про ...

КОМЕНТАРІ