Переваги сертифікації ISO 22000

Переваги сертифікації ISO 22000

18.06.19 19:31 0 2800

Перш ніж впроваджувати вимоги будь-якого стандарту, часто виникають питання: «А навіщо нам це? Що нам це дасть? Навіщо нам витрачати на це гроші?». Відносно сертифікації систем управління безпечністю харчової продукції (ІСО 22000) такі питання також виникають.

У сертифікованої системи менеджменту харчової безпеки досить багато переваг:

  • участь в тендерах (там, де потенційний клієнт визначає однією з вимог наявність сертифіката);
  • підвищення довіри з боку основних споживачів (торгові мережі);
  • можливість виходу на закордонні ринки й т. д.

Однак не потрібно забувати про прикладних плюсах ISO 22000 (ІСО 22000) для організації роботи всіх внутрішніх процесів.

Переваги сертифікації ISO 22000

Основними перевагами від впровадження ISO 22000 для організації є:

  1. Виконання пунктів стандарту зобов'язує підприємство визначати та виконувати вимоги законодавства щодо продукції та процесів виробництва. Підприємство без впровадження ISO 22000 зобов'язане виконувати законодавство країни, де виробляється продукція. Однак стандарт звертає увагу на всі області, які стосуються цієї сфери. В результаті, підприємство, що впровадило вимоги ISO 22000, має значно менше шансів бути покараним за невиконання державних вимог, що виявляються під час перевірок наглядовими органами. Сама по собі система, яка добре працює, може істотно допомогти вищому керівництву підприємства у визначенні областей для поліпшення роботи.
  2. Детальний розподіл відповідальності й повноважень в організації знижує час на розслідування інцидентів. Відповідь на улюблене запитання: «Хто винен?», при добре працюючій системі часто очевидне без довгого та кропіткого розслідування. Однак система не призначає винних. Система показує проблемні області та змушує визначити причину проблеми. Такі питання можуть виникати у всіх процесах підприємства: виробництво продукції, зберігання, доставка. Стандарт визначає вимоги до кожного процесу. Аналіз небезпек по всьому ланцюгу виробництва продукції в рамках підприємства дозволить попередити випуск небезпечного продукту, а не вирішувати, що робити з таким продуктом після його виробництва.
  3. Ще одна перевага від впровадження ISO 22000 - зниження витрат на виправлення браку, утилізацію небезпечних продуктів. Мало планувати та реалізовувати заплановані дії. Необхідно ще перевіряти те, що вийшло після впровадження. А після того, як перевірили, потрібно обов'язково проаналізувати результати перевірки. Тоді будуть очевидні можливі відхилення від запланованих результатів. Але перевірки не повинні перетворюватися в способи управління процесами. Неможливо поставити за кожним оператором контролера. Необхідно розвивати виконавців для забезпечення зниження помилок під час роботи. Виробнича лабораторія повинна періодично підтверджувати, що всі процеси досягають запланованих результатів, а підприємство випускає безпечну продукцію, не бути останнім (а часто єдиним) рубежем захисту споживача від небезпечної продукції. Не потрібно приховувати й боятися збоїв в роботі, наявності проблем. Добре розроблена і впроваджена система управління якраз і буде показувати ці проблеми, допомагати знаходити шляхи вирішення. Таким чином буде забезпечуватися постійне поліпшення.

Висновки

З усього вищесказаного можна зробити висновок, що основними перевагами ISO 22000 перед іншими стандартами — є «гнучкість» даного стандарту, що дає можливість самому підприємству визначати способи реалізації його вимог.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 127)
Попередня новина: Ведучі 1+1 Сенічкін та ...
Наступна новина: Історія виникнення сумки

КОМЕНТАРІ