Історія виникнення сумки

Історія виникнення сумки

18.06.19 20:09 0 5169

Історія виникнення сумки пов'язана з одним спірним моментом. Як люди не можуть зрозуміти, що ж з'явилося першим — яйце чи курка, так і тут є своєрідна загадка: що було раніше — кишеня або сумка. Деякі джерела свідчать, що першою сумкою може називатися навіть те, що первісні люди в доісторичні часи носили на довгій палиці — мішечок зі шкіри тварини (так званий «вузлик»). В інших історичних довідках говориться, що саме кишеня, яка з'явилася на камзолі Людовика XIV, - найголовніший праотець сучасної сумки. Ми зібрали для вас всі дані воєдино і розповімо про найцікавіші та самі яскраві факти з історії сумки. До речі, якщо вам потрібна якісна жіноча сумка, то придбати її можна пройшовши за посиланням.

Століття за століттям: як видозмінювалася сумка?

  • Поява сумки — процес закономірний. Людям потрібно було десь зберігати дрібні предмети, щоб звільнити руки. Перші прообрази цього аксесуара кріпилися до палиць, а приблизно з V ст. н. е. їх стали носити прив'язаними до поясу.
  • В XI столітті в Європі підвісними сумками служили монетниці. У них складали дрібні гроші для милостині. Такі вироби були простими й універсальними - «унісекс».
  • З XIV століття люди почали розділяти сумки на жіночі та чоловічі. Чоловіки носили в кисетах тютюн, а жінки в невеликих полотняних або шкіряних мішечках — туалетні приналежності, монети й інші дрібні предмети. Аксесуари для дам стали робити більш яскравими — прикрашати камінням, хутром. Особливо помітно виглядали сумки багатих жінок — їх прикрашали золотою колоритною вишивкою, а також дорогим на той час бісером.
  • В 15 столітті у дам з'явилася звичка ховати сумочку від злодіїв — її почали носити під спідницею. Іноді мішечок був не просто прив'язаним на шнурку, а й вшитим в плаття, що ще більше захищало його вміст.
  • У наступному столітті з'явився рамковий замок, який використовується у виробництві й сьогодні (переважно на гаманцях і ретро-сумочках). Також у 16 столітті був зроблений перший прототип «крос-боді». Такі сумки оснащувалися довгими металевими ланцюжками або тканинними ручками і їх носили на плечі.
  • У 17 столітті відбувається прорив в історії сумок. На одязі Людовика XIV з'являється перша кишеня, і з цього часу чоловіки на довгий час перестають використовувати класичні сумки. Виняток — маленькі гаманці для грошей, які все одно носили в тих же об'ємних кишенях жилетів, а потім і брюк.
  • На зламі двох століть жінки отримали у своє розпорядження споконвічно жіночий атрибут і почали винаходити для себе широкий асортимент: чим багатша була дама — тим химерніший і більш оригінальний був її аксесуар. У ньому носили духи, книжечку з іменами партнерів на балу, дзеркало, табакерку.
  • З 18 століття в гардеробах представниць прекрасної статі з'явилися оксамитові компактні ридикюлі, які носили в руці на ланцюжку, в'язані кисети, мереживні «помпадури». Саме 1790 рік називають датою народження першої жіночої сумки сучасного зразка!
  • У наступному столітті жінки вже поділяють сумочки за призначенням, і у багатьох представниць їх може бути кілька: одна — для відвідування театру (в ній зберігали бінокль), інша — для балу (носили книжечку з записами), третя — для побачень (в ній лежало дзеркальце, духи, віяло). Окрасою служили атласні стрічки, пензлики, бісер, складні сюжетні малюнки, немов справжні вишиті картини. У цьому ж столітті з'являється перший об'ємний саквояж з ручкою для подорожей, який використовується як чоловіками, так і жінками.
  • Чітко видно прогрес у виробництві сумок в XX столітті. Якщо на початку століття дами все ще носили в руках мішечки різного об'єму і віддекорувати вручну, то в 90-их роках вони могли вибрати собі сумку будь-якої форми (навіть самої вигадливої) і забарвлення. У повоєнний час цей необхідний атрибут стали випускати Будинку Моди в умовах фабрики та великими партіями.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 127)
Попередня новина: Переваги сертифікації ISO ...
Наступна новина: Як і коли з'явилися ...

КОМЕНТАРІ