У «Нафтогазі» не виключають контракт на «своп» газу із «Газпромом» замість транзиту

У «Нафтогазі» не виключають контракт на «своп» газу із «Газпромом» замість транзиту

19.06.19 13:14 0 515
НАК «Нафтогаз України» у випадку відсутності контракту на транзит газу із російським «Газпромом» із 1 січня 2020 року може запропонувати російському газовому монополісту запасний варіант – «своп» газу, заявив виконавчий директор НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко.

«Газпром» передаватиме нам певний обсяг газу (певну енергетичну цінність газу) на кордоні Україна – Росія, а ми передаватимемо такий самий обсяг (енергетичну цінність) на кордоні Україна – ЄС», – пояснив Вітренко на сторінці у Facebook.

Очікується, що передача газу підтверджуватиметься суміжними операторами (Словаччини, Угорщини, Польщі, Румунії), додав Вітренко.

За його словами, такі контракти на «своп» газу є «досить звичними» для європейського ринку.

«Тобто такий контракт може бути укладений за європейськими правилами, просто вони різні для контрактів на «своп» газу й на послуги з транспортування газу», – сказав він.

Російська сторона наразі не коментувала ідею, озвучену у «Нафтогазі».

Раніше президент України Володимир Зеленський на брифінгу з канцлером Німеччини Ангелою Меркель заявив, що збереження транзиту російського газу через територію України є гарантією енергетичної безпеки України та Європи. Зеленський висловив сподівання, що групи переговорників з обох сторін зможуть домовитися і на час завершення контракту щодо транзиту російського газу через Україну, ніхто Києву не буде «викручувати руки».

Чинний транзитний контракт України з «Газпромом» було укладено в 2009 році строком на 10 років. Після його завершення (з 2020 року) російський газовий монополіст має намір максимально скоротити транзит свого газу через територію України.

Про це повідомляє Радіо Свобода. http://www.radiosvoboda.org

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Більше тисячі бігунів зі ...

КОМЕНТАРІ