У ДМС прокоментували видачу Білорусі лівого активіста Францкевича

У ДМС прокоментували видачу Білорусі лівого активіста Францкевича

21.06.19 09:03 0 1069
Державна міграційна служба не ухвалювала жодних рішень щодо видворення білоруського активіста Олександра (Аляксандара) Францкевича, якого 18 червня затримали працівники СБУ у приміщенні ДМС і передали до Білорусі, сказала в коментарі Радіо Свобода заступниця голови Державної міграційної служби Наталія Науменко.

«По-перше, ця особа не зверталася за захистом до компетентних органів України. По-друге, Міграційна служба не приймала рішення про його видворення. По-третє, абсолютно некоректно називати його політичним емігрантом, оскільки він не пройшов певну процедуру і такого статусу апріорі не має. І в законодавстві такого статусу немає. Наскільки я зрозуміла, його видворила СБУ. Вони мають на це право, якщо у них є докази того, що особа може становити загрозу національній безпеці України», – сказала вона.

Читайте також: «Воюю проти імперії»: чому досі не можуть легалізуватися іноземці-учасники ООС

За інформацією чиновниці, зараз Францкевич у Білорусі перебуває на волі, там щодо нього немає відкритих кримінальних справ.

Білоруська служба Радіо Свобода оприлюднила копію документів про видворення Францкевича, де зазначено, що його діяльність «суперечить інтересам забезпечення національної безпеки» та що йому заборонено в'їзд на територію України на три роки.

Українська служба Радіо Свобода направило запит до СБУ щодо підстав їхніх дій та очікує на відповідь.

Сам Олександр Францкевич в інтерв'ю білоруській службі скаржився, що працівники СБУ його «били і душили» і висловлював намір позиватися до Європейського суду з прав людини.

Про затримання та вивезення до Білорусі Аляксандара Францкевича повідомив керівник проекту «Без кордонів» Максим Буткевич 19 червня.

«Аляксандара Францкевіча затримали у приміщенні ДМС і примусово видворили із тим, у чому був: мінімумом грошей і паспортом, без речей і телефона. Ті, хто проводили затримання, назвалися сіпвробітниками СБУ, але прізвищ не назвали. Звісно, гарантованого законом права на оскарження рішення про видворення ніхто і не думав дотримуватися. Також Аляксандар заявив про застосування до нього насильства у перебігу депортації», – написав він у Facebook.

Про це повідомляє Радіо Свобода. http://www.radiosvoboda.org

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Лідер Китаю вперше за 14 ...
Наступна новина: На Рівненщині торгівець ...

КОМЕНТАРІ