Тернопіль увійшов у ТОП-10 найпрозоріших міст України

Тернопіль увійшов у ТОП-10 найпрозоріших міст України

26.06.19 13:24 0 1367
Зі 100 найбільших українських міст України Тернопіль увійшов у ТОП-10 найпрозоріших за даними 2018 року. Такі результати «Рейтингу прозорості» днями презентували представники програми Transparent Cities.

«Для того, щоб розуміти, наскільки прозорі та відкриті міські ради в Україні, ми розробили рейтинг прозорості найбільших міст України. І очевидно, що наш досвід заохочення міських рад до прозорості та відкритості вже можна назвати успішним, адже у 2018 році рівень прозорості українських міст підвищився. Конкуренція міст зростає, - наголошує асистент програми «Transparent Cities/ Прозорі міста», Трансперенсі Інтернешнл Україна Анатолій Котов. - І це є хорошим практичним досвідом, адже висока позиція в рейтингу є індикатором інвестиційної привабливості міст».

У «Рейтингу прозорості» враховується більш ніж 90 індикаторів у 13-ти сферах: інформація про роботу міської ради, закупівлі, житлова політика, бюджетний процес, фінансова та матеріальна допомога, соціальні послуги, кадрові питання, професійна етика та конфлікт інтересів, землекористування та будівельна політика, комунальні підприємства, комунальне майно та освіта. Окремо також оцінюється прозорість роботи міських рад у сфері інвестицій та економічного розвитку.

Як розповідає аналітик відділу моніторингу і оцінки програми Transparent Cities Зоряна Семеген, у Тернополі ТОП-3 найбільш відкритих сфер – це прозорість питань комунального майна (88%), закупівлі (86%) та інформація про роботу органу місцевого самоврядування (83%).

«Допоки в середньому по Україні показник прозорості становить 40 балів, то у Тернополі показник прозорості – це 60,7 бали. Ми бачимо, що за останній рік місто виконало багато рекомендацій та впровадило кращі практики, що дозволило піднятися з 31-ого місця на 10-те, - зазначила Зоряна Семеген. - Знаємо, що у 2019 році міста продовжують підвищувати свої рейтинги. Тому зараз нашою організацією проводиться проміжний аналіз «Рейтингу прозорості міст», оновлені результати яких будуть презентовані у липні».

Очільник Тернополя Сергій Надал зазначає, що відкритість, підзвітність та прозорість – основні вектори у діяльності Тернопільської міської ради.

«Рік у рік ми впроваджуємо кращі українські та міжнародні практики у питаннях відкритості та прозорості. Зокрема, міська рада активно впроваджує кращі практики від міжнародних організацій, в тому числі і за рекомендаціями Transparent Cities. Ми впровадили інноваційні інструменти громадської участі - електронні консультації з громадськістю та публічні консультації, які у підсумку отримали визнання від Проекту Ради Європи як найкращі практики регулювання інструментів громадської участі в Україні. Окрім того, вагомим кроком стало приєднання міста до Міжнародної хартії відкритих даних, завдяки чому місто активно публікує набори відкритих даних і стає все більш прозорим, - розповідає Сергій Надал. - Важливим є те, що зараз місто реалізовує концепцію електронного урядування, завдяки чому ми хочемо всі муніципальні послуги перевести в онлайн режим».

Довідка. Transparency International Україна – це акредитований представник глобального руху Transparency International, який має на меті мінімізувати виникнення корупційних ризиків на місцевому рівні шляхом підвищення прозорості та підзвітності роботи органів влади. Програма «Прозорі міста» почала працювати у 2017-ому році.

Про це повідомили у Тернопільській міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У жовтні в Україні в обіг ...
Наступна новина: У Казахстані розслідують ...

КОМЕНТАРІ