Як не придбати житло в довгобуді та не поповнити ряди ошуканих пайовиків?

Як не придбати житло в довгобуді та не поповнити ряди ошуканих пайовиків?

27.06.19 21:04 0 4139

Сьогодні багато хто задається питанням: Чому девелопер не може добудувати об'єкт, якщо отримано дозвіл на будівництво, витрачаються гроші на рекламу, а компанія при цьому відома і знаходиться на слуху? Давайте розбиратись, а допоможе нам в цьому співробітник юридичної компанії "DOZVIL": https://dozvil.ua/razreshenie-na-stroitelstvo, яка займається оформленням дозволів на будівництво в Києві "під ключ".

Чому з'являються довгобуди?

Найпоширеніші причини появи довгобудів:

  1. Погане планування проекту. Якщо спочатку була неправильно розрахована квартирографія і маркетингова стратегія (квартири великих площ в малоповерховому житловому комплексі), то це може не виправдати очікувань і призведе до відсутності продажів.
  2. Однак не завжди причиною появи довгобудів є сам забудовник. Можуть підвести підрядники, наприклад, з постачанням будівельної техніки або матеріалів. В цьому випадку уникнути довгобуду можна, якщо в компанії є грамотні фахівці з технічного нагляду. Зміна підрядника також може «врятувати» проект.
  3. Нерідкі випадки, коли вже практично готовий будинок довгий час не можуть ввести в експлуатацію через проблеми у взаємодії забудовників з державними органами. Складнощі зі своєчасним введенням будинків в експлуатацію можуть бути пов'язані з недоліками або відсутністю дозвільної документації у забудовника, некоректним оформленням технічних умов, і багатоквартирний будинок довгий час не може бути підключений до комунікацій.
  4. Часто причиною появи довгобудів стає «піраміда». Девелопер відкриває реалізацію в одному корпусі, однак кошти, отримані від продажу, направляє на завершення будівництва попередніх черг. Рано чи пізно така схема фінансування дає збій. Стабільний потік грошових коштів припиняється, і пайовики, які мимоволі виявилися учасниками будівельної піраміди, стають власниками квартир в недобудованих будинках.
  5. Найпоширеніша причина появи довгобудів - це брак грошей на реалізацію проекту. Нерідко це пов'язано з економічною кризою, коли відбувається різкий обвал попиту і дорожчають банківські кредити. Рецесія в економіці часто супроводжується підвищенням цін на будматеріали, обладнання, техніку, послуги, пов'язані з будівництвом. У сукупності ці фактори руйнують фінансову модель проекту, що призводить до невиконання зобов'язань перед пайовиками.
  6. З юридичної точки зору за невиконання зобов'язань перед пайовиками завжди відповідає забудовник, проте на практиці є чимало перешкод для реалізації проекту, що не залежать від девелопера. Нерідко проблеми із затримкою введення пов'язані з підключенням комунікацій, яке залежить від влади і генеруючих організацій, вважають експерти.
  7. Ще одна причина затримки будівництва, яка стала особливо поширеною сьогодні - це банкрутства підрядників. Будівельники виявилися в зоні ризику в період кризи через зниження числа замовлень. Їх банкрутство може зупинити зведення об'єкта, навіть якщо у девелопера ніяких проблем з фінансами немає. На пошук іншого підрядника можуть піти тижні та навіть місяці, поки будівництво буде заморожено.

Як зрозуміти, що будинок став довгобудом?

Іноді буває досить складно відразу зрозуміти, чи є будинок довгобудом. Однак, при виборі квартири в новобудові все ж варто звернути увагу на наступні деталі:

  • Будівельна активність на об'єкті. Розглядати варто не тільки той проект, в якому ви плануєте купити квартиру, а всі проекти забудовника. Якщо на будівельних майданчиках немає активності, робочих, техніки або матеріалів - це привід задуматися.
  • Нестабільність економіки. Економічні чинники досить сильно впливають на купівельну спроможність населення. Для більшості забудовників відсутність залучених за договорами пайової участі грошей означає, що будувати їм нема на що.
  • Часта зміна генерального підрядника. Якщо забудовник змінив недобросовісного підрядника, значить він піклується про якість будівництва. Якщо зміна відбувається періодично, то, можливо, девелопер не в змозі оплачувати будівельні роботи, і компанії самі виходять з проекту.
  • Зміна термінів введення в проектній декларації.
  • Відсутність зворотного зв'язку. Якщо девелопер не виходить на контакт зі своїми пайовиками, не може відповісти ні на одне питання, то це може означати, що справи в компанії йдуть не дуже добре і відповісти просто нічого.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 127)
Попередня новина: 4 преимущества вызова ...
Наступна новина: Швейные машины Janome: что ...

КОМЕНТАРІ