«Ельдорадо» - один день «по той бік» прилавка

«Ельдорадо» - один день «по той бік» прилавка

05.07.19 13:44 0 4845

Яке це — бути продавцем-консультантом в гіпермаркеті побутової техніки та електроніки? Я вирішила випробувати це на собі та попросилася на один день спробувати свої сили в якості співробітника магазина «Ельдорадо».

Чотири залізних правила

Не секрет, що від того, як нас обслуговують в магазині, наскільки доброзичливо зустрічають, компетентно чи ні відповідають на питання, допомагають вникнути в наші проблеми й залежить те, купимо ми щось чи ні. Тому серйозні торгові мережі, такі як «Ельдорадо», дуже ретельно ставляться до питань вибору персоналу. І, до речі, не тільки торгового: найголовніше, щоб новий співробітник по-справжньому хотів чогось досягти та відчував себе членом команди. Мені захотілося дізнатися, як це виглядає зсередини...

Чесно кажучи, до початку роботи у мене були деякі думки на її рахунок: перш за все, я була впевнена, що продавати побутову техніку, ноутбуки та телевізори дуже просто — лови за рукав кожного відвідувача та розписуй йому в яскравих фарбах всі переваги товару. І тоді він обов'язково купить! Крім того, мені здавалося, що моїх обивательських знань вже точно вистачить на те, щоб розповісти пересічному користувачеві про всі технічні характеристики товару... Але виявилося, що все не так просто.

А все тому, що професійний продавець-консультант — це добре навчена, тактовна людина, заодно досвідчений психолог, для якого важливіше не говорити, а слухати. Але про все це я дізналася тільки в процесі роботи.

Перш за все, мені повідомили чотири головних правила, без яких працювати продавцем-консультантом в «Ельдорадо» неможливо:

  1. Продавець зобов'язаний привітатися з кожним відвідувачем магазину;
  2. В бесіді з потенційним покупцем повинен не тільки розповісти про товар, а й про всі діючі в даний момент акції.
  3. Далі потрібно з'ясувати потреби покупця, задавши правильні питання, і запропонувавши йому варіанти вирішення його завдань.
  4. І тільки у фінальній частині діалогу з'являється можливість презентувати найвигідніший товар.

Вітатися я люблю, з акціями мені просто пощастило — напередодні дня народження «Ельдорадо» покупці мали можливість розкрутити «Колесо подарунків» і виграти знижку, а щодо пропозицій купити я на самому початку робочого дня навіть не думала. І дарма.

Строго кажучи, ось так, з вулиці, в магазин на роботу не потрапиш — спочатку треба пройти навчання (більше детально про нього можна прочитати на сайті work.eldorado.ua), а потім попрацювати кілька тижнів під керівництвом досвідченого наставника. У моєму випадку наставниками опинилися всі продавці гіпермаркету, які працювали в цю зміну. Без них я б точно не впоралася.

Не говорити, а слухати!

Точніше, і те, і інше: це найважливіше правило продавця! Ось бачу імпозантного чоловіка років сорока п'яти, що вивчає прилавок з ноутбуками. Що я повинна насамперед запитати? Чим вам допомогти? Для кого ви хочете купити ноутбук? Який ваш бюджет? Загалом, треба вступати в діалог...

- Добрий день! Ви собі ноутбук вибираєте?
- Доброго дня. Ні, доньці в подарунок.


- Тобто ноутбук потрібен в першу чергу для навчання?
- Ну так, доповіді робити, реферати писати. Але і взагалі так... для життя.

- Ну ось, дивіться — ці два, наприклад, мають однакову операційну систему, різниця в ціні у них - 2000 грн, але ось той важить на 540 грамів більше. Значить, носити його з собою дівчинці буде важче...


Чоловік задумався, вирішив зателефонувати з магазину доньці, все обговорити. В результаті щасливий батько забрав з магазину «той ноутбук, що легше». Ура, з почином! Я перебралася до відділу кухонної техніки... До кінця робочого дня мені довелося поспілкуватися ще з кількома покупцями та допомогти у виборі LED-телевізора, пральної машини та холодильника. І ще — мені дуже пощастило! Відправляючи покупців на касу, я дивилася, як кожен з них крутить «Колесо Подарунків», дивується, отримує знижку і йде з магазину в прекрасному настрої...

Висновки

Ось такий був мій досвід роботи в одному з найбільших гіпермаркетів побутової техніки України - «Ельдорадо»! Загалом вражень було багато і можу зробити висновок, що продавець-консультант — це хоч і не легка, але дуже цікава та сповнена емоцій професія!

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 127)
Попередня новина: Возврат груза в Китай: ...
Наступна новина: Какой полезный подарок ...

КОМЕНТАРІ