Каркасний будинок: основні різновиди,плюси та мінуси

Каркасний будинок: основні різновиди,плюси та мінуси

10.07.19 23:27 0 3369

Каркасні будинки — це зірки сьогоднішньої заміської забудови. Легкі та міцні «каркасники» зводяться швидко та коштують адекватних грошей. До того ж, каркасна технологія дає розгулятися дизайнерам, пропонуючи сміливі й свіжі рішення.

Переваги та недоліки є у будь-якої технології будівництва, в тому числі й у каркасної. Розгляньмо їх детальніше. А розповість нам про це співробітник компанії ""Брусина": https://brusina.ru/katalog/karkasnye-doma/.

Переваги каркасного будинку:

  1. Швидкість зведення та невисока вартість. Досвідчені будівельники збирають каркасний будинок всього за кілька тижнів, причому без використання дорогої важкої техніки. Роботи можна вести в будь-який час року.
  2. Хороша теплоізоляція. Навіть при порівняно тонких стінах каркасний будинок успішно зберігає тепло. Влітку будинок також радує, утримуючи дорогоцінну прохолоду всередині.
  3. Економічна експлуатація. Цей пункт випливає з попереднього: висока теплоеффектівность будинку помітно знижує витрати на опалення.
  4. Різноманітність архітектурних рішень і їх доступність. Каркасні балкони, веранди та тераси вимагають набагато менших витрат, ніж в будинках з важкого каменю або цегли.

Недоліки каркасного будинку:

  • Невисока вогнестійкість. Щоб підвищити її, деревину просочують вогнетривкими засобами — антипіренами.
  • Слабка шумоізоляція. Каркасний будинок вимагає додаткової звукоізоляції, особливо якщо неподалік проходить автомобільна дорога, залізничні колії та інші джерела шуму.
  • Гниття, грибок, комахи та гризуни. Ці проблеми характерні для будь-якого дерев'яного будинку, якщо деревину не обробити належним чином. Контроль вологості та хороша вентиляція — теж важливі умови довговічності будинку.
  • Спірна екологічність. Саме дерево не викликає питань, але будинок складається не тільки з нього. Клей, утеплювач, гідроізоляція — все ці матеріали повинні бути якісними.
  • Термін експлуатації. В цілому, це не будинок на століття, в якому зможуть жити кілька поколінь: «каркасників» прослужить 30-50 років.

Типи каркасного будівництва

Основа каркасного будинку - «скелет» з вертикальних стійок і горизонтальних обв'язок, який ставиться на попередньо залитий фундамент. Зібраний каркас обшивають, або монтують вже готові стінові щити. Фінальний етап — це гідроізоляція та утеплення.

Способів звести каркасний будинок є досить багато. Ось найпоширеніші:

  1. Несучі стовпи. В такому каркасі використовують круглі або квадратні стовпи в поєднанні з залитим фундаментом. Спосіб широко застосовують для зведення каркасних складів і ангарів. При будівництві житлових будинків використовується рідко.
  2. Каркас з дощок. Найпоширеніший сьогодні варіант будівництва каркасного будинку, завдяки простоті та невисокої вартості обрізних дощок. Реалізується двома способами: 1) «Платформа» - фінська поетапна технологія збірки, найбільш популярна сьогодні. Пол і перекриття першого поверху збирають відразу, і використовують для підйому і вирівнювання каркасних стін (зібраних горизонтально), обходячись практично без лісів і риштовання. Потім монтується міжповерхове перекриття та покрівлю та 2) «Балун» - північноамериканський спосіб поверхового будівництва будинку. Стіни відразу збираються вертикально, а перекриття утримують каркасні стійки. Цей спосіб монтажу складніше «Платформи» і вимагає якісних рівних стінових дощок.
  3. Будинок за канадською технологією. Будинок зводиться з уже готових стін, складених із багатошарових панелей. Такі панелі - «сендвічі» з листів ОСП (орієнтовано-стружкової плити) і стисненого всередині утеплювача. Стіни з них виходять міцними й теплими.
  4. Будинок за німецькою технологією. Будинок високої заводської готовності — каркасний «конструктор" Лего ". Всі деталі виробляються на заводі та приїжджають на будмайданчик у вигляді готових комплектів, що гарантує якість і точність підгонки. На місці з них швидко збирають житло.
  5. Фахверк. Каркас по-німецьки — традиційний метод будівництва каркасного будинку з потужними перекриттями, відомий не одну сотню років. Крім вертикальних стійок (колон) і горизонтальних балок несучий каркас включає діагональні розкоси, що забезпечують жорсткість і міцність всієї конструкції.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 127)

КОМЕНТАРІ