Чиллер: що потрібно знати?

Чиллер: що потрібно знати?

15.07.19 19:11 0 3245

Чиллер — це промислова холодильна установка, що використовується для нагріву або охолодження різних рідин на виробництві або в кондиціонуванні. Розберімося коли він з'явився, а також розглянемо його основні типи, принцип дії та сферу застосування. А розповість нам про це співробітник інтернет-магазину https://evroprom.com/. До речі, тут безпосередньо можна придбати новий або вживаний чиллер із Європи.

З чого все починалося?

1834 року в будівлі англійського парламенту була змонтована перша установка цілорічного кондиціонування повітря. 1893 року в кволому будинку в Франкфурті-на-Майні вперше була застосована установка комфортного кондиціонування повітря з аміачної холодильної машини. А 2003 року виповнилося сто років із дня винаходу форсункової зрошувальної камери — пристрою, що практично без принципових змін ціле століття служить основним тепломасообмінним апаратом установок кондиціонування повітря.

А тепер повернемося до сучасного обладнання та розглянемо один із напрямків сучасного ринку — чиллери.
Чиллер (від англ. Chiller) — це водоохолоджувальна машина, базовий елемент систем центрального кондиціонування. Одна з основних схем компонування такої системи — "чиллер і фанкойл" (водоохолоджувальні машина та кондиціонер доводчик / вентиляторний конвектор).

Сфера застосування

Застосовуються чиллер як для комфортного (житлові, громадські, адміністративні будівлі), так і для технологічного (виробничі будівлі) кондиціонування повітря.

Центральні системи кондиціонування та вентиляції (ЦСКВ) є нині найдосконалішою концепцією централізованого кондиціонування. Вони дозволяють "індивідуалізувати" клімат у конкретному приміщенні та на певному просторі / площі, й одночасно забезпечують багатофакторне та глибоке регулювання параметрів мікроклімату.

До їх функцій належать: очищення, нагрівання або охолодження вуличного повітря, що потім розподіляється по внутрішніх приміщеннях за допомогою системи повітроводів (система розподілу повітря).

Основні типи

Чиллер є головним вузлом у системі центрального кондиціонування, що може не тільки охолоджувати повітря, але, за умови наявності теплового насоса, здатний нагнітати тепле повітря всередину приміщення.

Виокремлюють два типи чиллерів:

  1. із повітряним охолодженням конденсатора;
  2. із водяним охолодженням конденсатора.

Обидва типи чиллерів можуть бути виконані як із вбудованою насосною станцією (гідравлічним контуром), так і без неї.

Принцип дії

Чиллер подає свіже та охолоджене повітря по системі повітроводів. Далі, воно потрапляє у внутрішні блоки (фанкойли — кондиціонери-доводчики), що є кінцевою ланкою цієї системи та з'єднуються з центральним блоком за допомогою труб, по яких циркулює охолоджена вода або спеціальний розчин. Фанкойли можуть бути різних моделей та потужностей та нагадують за зовнішнім виглядом внутрішні блоки спліт-систем.

ЦСКВ може розташовуватися в підвалі чи на технічному поверсі / горищі, що дозволяє зберегти зовнішній вигляд будівлі в первинному вигляді, а, отже, оптимізувати її візуальну концепцію.

До функцій ЦСКВ належать охолодження та нагрівання повітря, що може повністю замінити систему парового опалення в зимовий час, для цього в фанкойли постачається гаряча вода по другому контуру або проводиться перемикання системи з чилера на опалювальний котел.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 127)
Наступна новина: Переваги доставки ролів

КОМЕНТАРІ