ТМ Boker: коротка історія

ТМ Boker: коротка історія

19.07.19 21:19 0 1532

Будь-який поціновувач холодної зброї чув про торгову марку Boker і мріє купити собі ніж даного бренду. До речі, в Україні зробити це можна в інтернет-магазині https://x-gear.com.ua/catalog/boker_folders. Але з чого все починалось для цієї всесвітньо відомої корпорації? Нумо розгляньмо її історію.

Історія компанії Boker

Найстарша німецька ножова фірма Boker була заснована ще у XVII столітті (м. Ремшайд). Як і переважна більшість підприємств пізнього середньовіччя, компанія Boker - це фамільне виробництво, засноване главою сім'ї. Майстерня, а дещо пізніше й маленька фабрика з виробництва високоякісних клинків, була розташована в найкрасивішому куточку Німеччини — гаю розлогих каштанів. Це потужне дерево й стало символом знаменитої німецької компанії.

Про перипетії долі підприємства у XVII-XVIII століттях інформація вкрай туманна та місцями суперечлива. Але все ж деяке «зерно» виділити з неї можна. Точно відомо, що перші клинки й ручні інструменти із зображенням каштана датуються саме XVII століттям. В історичних даних Німеччини XVIII століття є кілька позначок про популярних ножах, гострих ремісничих інструментах, бойових мечах компанії Boker, що продавалися вже по всій Німеччині й навіть за її межами.

Більш детальна і точна інформація про сімейному підприємстві ножарів з Ремшайд пов'язана з братами Бокер — Германом і Робертом. Відомо, що в рідному місті з 1829 року підприємство «Бокер» досягло успіхів у виробництві шабель. Компанії вдалося отримати кілька великих замовлень та буквально через 1 рік на фабриці працювало вже 64 коваля-зброяра й понад 100 підсобних робітників.

Незабаром Герман відправився за океан, підкорювати Новий світ і в 1837 році заснував підприємство "H.Boker & Co" в Нью-Йорку. Трохи пізніше були відкриті філії в Канаді та Мексиці (мексиканське відділення підприємства відомо як "Casa Boeker").

Відділення в США спочатку виготовляло столові прибори, пізніше розширило свій асортимент, освоївши випуск небезпечних бритв, ножиць, навіть плоскогубців. Якість продукції Boker завжди була відмінною, тому клієнти підприємства просто шикувалися в чергу й фірма процвітала.
Але все ж, брати скидали з рахунків і Старий Світ. У 1867 році в Золінгені, ножове і збройовому центрі Німеччини, будується нова фабрика Boker. У 1869 році компанією прийнятий логотип «Tree Brand» і з цього моменту він наноситься на кожний виріб підприємства.

З 1890 року Boker виробляє ножі для фірми "Baker & Hamilton Hardware Co". Продукція отримує маркування New Haven Cutlery Co «Damascus». Це перша згадка в історії підприємства про роботу з дамаською сталлю. З 1892 року підприємство Boker виробляє ножі "W. & H Co" для фірми "Newark, N. J." Ця співпраця підтримується до 40-х років ХХ століття.

На стику століть в Новому Світі збільшується попит на чоловічі несесери та з 1903 року Boker починає випуск серії небезпечних бритв Eclipse, Edelweiss і Red InJun, що стали своєрідною «іконою» стилю справжнього чоловіка. Крім цього, підприємство Boker в Золінгені активно співпрацює зі збройними силами Німеччини, виробляючи для вермахту шаблі та бойові ножі.

20 століття

У ХХ столітті американський підрозділ компанії в різні періоди багато співпрацює з різними оптовими покупцями, виробляє ножі для "Richard & Connover Hardware Co", "Dunhan", "Harrigan & Hayden" та інших. З 1917 року підприємство в США починає використання торгової марки Boker U.S.A. для товарів, виготовлених в Новому Світі (і для північноамериканського ринку).

До Другої Світової війни найбільш значущими подіями підприємства стали продаж виробництва Valley Forge і перенесення виробництва в Marlewood (N. J.), з подальшим використанням торгових марок Boker U.S.A. і VF, а також запуск торгових марок "Wright & Wilhelmy Co" і "Hilton".

Під час війни заводи Boker в Німеччині були повністю знищені, а торгові марки та бренди конфісковано. Врятувало підприємство лише наявність потужностей в США та підприємливість Джона Бокерія-молодшого, який зміг відродити колишню славу компанії за океаном. З 1947 року по 1985 компанія співпрацює з фірмою John Primble (цей контракт частково сприяв виживанню підприємства).

50-ті - 60-ті роки минулого століття були для Boker не найбільш вдалими. Не дивлячись на чудову якість продукції у сформованому ножовому ринку вижити було не просто. У 1958 році Конгрес США забороняє вільний продаж автоматичних складних ножів, що укупі з іншими обставинами негативно позначається на економічному стані фірми.

У 1969 році американське підприємство Boker було куплено компанією "Wiss & Sons" і майже два десятиліття бренд існує як складова частина цієї корпорації. У 1986 році компанія Boker USA була відтворена. Всі права на бренд були передані підприємству "Heinr Boker GMBH & Co", Золінгер, Німеччина. По суті — це все та ж відроджена компанія і завод, побудований в 1867 році Германом Бокер.

Наші дні

На сьогодні потужності легендарного німецького виробника в основному перенесені в Тайвань і Китай, з метою оптимізації витрат на виробництво. Однак це не означає, що продукція прославленої компанії «з деревом на клинку» стала гіршою. Заводи Boker оснащені найсучаснішим обладнанням, а контроль якості виробленої продукції виконується централізовано і дуже скрупульозно.

Зараз фірма Boker володіє декількома відомими світовими брендами (поміж яких і Magnum), а спектр продукції компанії розширено від відмінних мисливських ножів і бойових клинків до столових приладів і аксесуарів для заточки. Окремо варто згадати предмет особливої гордості фірми та бажання колекціонерів — ножі ручної роботи майстрів підприємства, що поєднують в собі кращі традиції європейського ножового виробництва, передові технології й матеріали, а також особливий стиль компанії.

Для клинків застосовується високоякісна нержавіюча сталь найвищої проби (320-шарова сталь, виготовлена особливим способом), для обробки використовують ексклюзивні матеріали: цінні породи деревини, перламутр, натуральний ріг і так далі.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 127)
Попередня новина: Маску для обличчя: що ...
Наступна новина: "MAKOSH": високоякісні ...

КОМЕНТАРІ