Гумотехнічні вироби: застосування та властивості

Гумотехнічні вироби: застосування та властивості

22.07.19 11:21 0 4193

Гума — один з матеріалів, цінні якості якого людина використовує вже довгий час. Застосування гумотехнічних виробів (ГТВ) обґрунтовано при роботі обладнання в умовах підвищеного впливу шкідливих і агресивних чинників (вібрація, тертя, забруднення та ін.). До речі, в Україні ГТВ можна купити в інтернет-магазині: https://arti.com.ua/. З безлічі галузей, де використовуються дані вироби, найбільш важливою вважається промисловість. Їх роль зводиться до захисту центральних робочих механізмів від негативних зовнішніх впливів, що у багато разів підвищує надійність та продовжує термін безвідмовної роботи обладнання.

Властивості

Слід зазначити, що ГТВ виготовляються з різних типів гуми, які у свою чергу виготовляється з каучуку. Шляхом різних технологічних процесів при виготовленні гуми вдається отримати такі її властивості, як:

  • морозостійкість;
  • міцність;
  • висока опірність до атмосферних факторів і хімічного впливу.

Ці властивості істотно розширюють можливості для застосування гумотехнічних виробів.

Сфера застосування

Практичне застосування ГТВ показало прямо пропорційну залежність їх кількості в обладнанні від його складності та інженерної досконалості. Це наочно видно з наступних даних: для виготовлення одного літака необхідно використовувати близько 10000 різних найменувань ГТВ, а в конструкції морських суден їх кількість досягає 25000 штук.

Універсальність цих виробів демонструється сферами їх застосування:

  1. машинобудування;
  2. будівництво;
  3. видобуток і перероблення нафти й корисних копалин та ін.

Також крім промисловості ГТВ знаходять широке застосування і в побуті:

  • прокладки для змішувачів і сполучних елементів водопроводу, що забезпечують гідроізоляцію;
  • сальники в різної побутової техніки та ін.

Різновиди

Весь асортимент гумотехнічних виробів ділиться на:

  1. армовані;
  2. неармовані.

Найбільш якісними, з точки зору стійкості та надійності вважаються армовані. Їх якісні та технічні властивості змінюються в невеликому ступені при впливі несприятливих факторів, до яких відносяться дію різних нафтопродуктів, емульсій, масел, кислотомістких рідин, лужних розчинів і т. д. Нині розроблені методи для виробництва ГТВ, які можна експлуатувати в умовах екстремальних температурних перепадів.

Що потрібно пам'ятати при покупці ГТВ?

Відзначимо, що продаж гумотехнічних виробів повинна вестися відповідно до їх стандартами та технічними умовами. Для кожного виду пристроїв, існує свій набір ГТВ, що володіють необхідними характеристиками, що забезпечують їх стабільну роботу. Це досягається додаванням в процесі виробництва ГТВ різних добавок. Розподіл каучукової основи в залежності від хімічного складу:

  • фторкаучук;
  • бутилкаучук;
  • бутадієнова й етилпропіленові суміші та ін.

При покупці ГТВ необхідно ретельно стежити за їх якістю. Придбання низькоякісних виробів неминуче призводить до аварійної зупинки обладнання в результаті їх швидкого зношування. Відповідно збільшуються простої та витрати на усунення наслідків несправностей.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 127)

КОМЕНТАРІ