Основні складові транспортної логістики

Основні складові транспортної логістики

24.07.19 20:10 0 3309

Досвідчений підприємець, який організував власне виробництво будь-якої продукції, як правило, не тільки добре обізнаний про особливості технологічного процесу даного виробництва, але й прекрасно розбирається в маркетингу. Адже без знання ринку й інструментів роботи на ньому неможливо ведення успішного, прибуткового бізнесу, оскільки комплекс маркетингу охоплює всі основні його складові. Нагадаємо їх. Це:

  • «продукт» (продукція, товар);
  • «прайс» (цінова політика);
  • «промоушн» (заходи з просування товару, реклама, паблік рилейшнз);
  • «плейс» (місця продажів, канали розповсюдження товару).

Виключивши з маркетингу хоча б один його компонент, ви ризикуєте зруйнувати весь бізнес. Спробуйте, наприклад, відмовитися від такого важливого елемента маркетингу, як транспортна логістика, і діяльність вашого підприємства (заготівельна, виробнича, складська, збутова і т. д.) тут же буде паралізована або дасть відчутний збій. Пояснення цьому просте: без транспортної логістики неможливо організувати безперебійну, своєчасну та економічно обґрунтовану транспортування вантажів від одного суб'єкта господарської діяльності (виробника, постачальника, партнера) іншому (споживачеві, покупцеві, іншому виробничому або торговельному підприємству).

Не випадково, що більшість великих компаній у своєму розпорядженні власні департаменти логістики, діяльність яких можна порівняти з роботою штабу армії. З тією лише істотною різницею, що логісти займаються плануванням, управлінням і реалізацією абсолютно мирних завдань, пов'язаних з доставкою вантажів.

Складові успішної транспортної логістики

Першу складову ми вже назвали — це наявність відділу логістики в структурі вашого підприємства.

Для успішної роботи такого відділу вам знадобляться не тільки відповідні фахівці, а й обладнання та програмне забезпечення. Ви можете вибрати його самостійно, вивчивши пропозиції на ринку рішень для логістики, або звернутися в компанію, що спеціалізується на розробці та постачанні подібних IT-продуктів. Такою компанією є, наприклад, "Квантум Інтернешнл": https://quantum-int.com/uk/, яка пропонує ПО для оптимізації складу. Окремо варто виділити системний модуль Qguar TMS (Система управління транспортом). Він дозволяє автоматизувати такі процеси, як:

  1. планування транспортних маршрутів;
  2. управління і контроль за здійсненням перевезень;
  3. розрахунок вартості вантажопотоків і т. д.

Якщо ви вирішили створити на підприємстві відділ логістики, то вам доведеться вирішити цілий ряд завдань. Назвемо основні з них:

- Вибрати оптимальний вид транспортного засобу

Виходити потрібно з наступних параметрів:

  • вид і розмір тари або упаковки вантажу;
  • можливість своєчасно доставляти вантажі в зазначені замовником пункти;
  • можливість перевозити різні види вантажів;
  • графік доставки — план з точними показниками обсягів перевезених вантажів, періодичності їх транспортування, термінів їх відправки та доставки й т. д.;
  • доступність транспортного засобу (вартість перевезення цим засобом, кількість транспортних одиниць);
  • необхідний запас продукції (товару), який потрібно підтримувати на складах підприємства (постачальника і / або споживача);
  • ступінь безпеки та збереження вантажів при їх перевезенні;
  • вартість експлуатаційних витрат, що йдуть на матеріально-технічне обслуговування транспортного засобу;
  • рівень пропускної та провізної здатності транспортного засобу, швидкість перевезення вантажів і т. д.

Нагадаємо, існують 5 основних видів транспорту:

  1. авіаційний повітряний;
  2. автомобільний;
  3. водний (морської річковий);
  4. залізничний;
  5. трубопровідний.

У кожного з цих видів є свої як переваги, так і недоліки.

- Вибрати склад

Звертати увагу потрібно на вид, площу, місце розташування, кількість обслуговуючих його працівників і техніки.

- Розробити маршрути перевезення вантажів

На підставі даних, отриманих при виконанні перших двох завдань, необхідно буде розробити маршрути перевезення вантажів — так звані транспортні коридори, які у свою чергу складаються з декількох транспортних мереж: по ним буде здійснюватися потік вантажів від постачальника споживачеві.

Висновки

Як бачимо, транспортна логістика — досить складний вид діяльності, що вимагає спеціальних знань в самих різних галузях: транспорті, картографії, економіці, товароведении, податковому та складському обліку і т. д. - і координації дій по кожному напрямку. Тому при створенні на підприємстві власного відділу логістики оптимальним варіантом буде оснащення його відповідним програмним забезпеченням, яке допоможе автоматизувати, упорядкувати та оптимізувати роботу відділу. Таке ПО ви зможете придбати, наприклад, у зазначеній вище компанії Quantum International.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 127)

КОМЕНТАРІ