Детектор брехні: чому він має право на використання

Детектор брехні: чому він має право на використання

26.07.19 17:34 0 4843

Незалежно від того, чи відчуваєте ви себе впевненим у собі та у всіх своїх міцних рисах характеру з вірогідністю у 100 відсотків, детектор брехні зафіксує, що ви заховали вірну відповідь. Цей пристрій талановито працює там, де людському зору не буде можливості побачити приховане. Звідки взявся такий апарат и який в його використанні сенс?

З давнини та до цього часу. Як змінювався детектор брехні?

Ще за старих часів в Африці використовували метод, який мав вивести на «чисту воду» злочинців, які здійснили крадіжку. З рук в руки між підозрюваних передавалися перепелині яйця, які мали дуже ніжну шкаралупу. Малося на увазі, що той, хто скоїв злочин, має надавити на яйце сильніш, ніж інші, и таким чином буде розкритий.

Такий древній спосіб, як і йому подібні, хоч нічим не нагадував сучасний детектор брехні, мав право на існування, бо допомагав знайти правду.

Вже у ХІХ столітті італійські криміналісти стали використовувати чудо інженерної техніки того часу – гідросфігмометр. Своєрідний детектор брехні фіксував кров’яний тиск у підозрюваного і давав, таким чином, необхідну інформацію, щодо того, бреше людина чи ні.

Використання співробітниками поліції під час допиту детектора брехні наступного покоління, який вже набув назву «поліграф», приносило більш результативні показники, ніж попередні моделі. Машина вже мала такі характеристики, які давали їй змогу реєструвати не тільки кров’яний тиск, але й частоту пульса та зміни в диханні.

У середині ХХ сторіччя детектори брехні зазнали суттєвих змін. Вони отримали нові функції й відтепер мали змогу реєструвати до п`яти десятків фізіологічних параметрів: це й почервоніння шкіри (при реакції на відповідне запитання), електричний опір шкіри, прискорене моргання та звуження зіниць. Все, що вказує на невірну відповідь, від того часу фіксується на детекторі брехні та розшифровується належним чином спеціалістами- поліграфологами.

На теперішній час є два види детекторів брехні – аналоговий так цифровий. Обидва види с успіхом використовуються як у кримінальних справах, так й при працевлаштуванні та виявленні недобросовісних працівників.

Детектори брехні - це пристрої, за допомогою яких можна виявити не тільки невірну відповідь, але й надати інформацію про те, чи людина відповіла на всі запитання правдиво. Саме тому ці апарати мають повне право на використання у різних напрямках.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 127)
Наступна новина: Пластиковые окна в Киеве: ...

КОМЕНТАРІ