Хто такий диктор і де він працює?

Хто такий диктор і де він працює?

01.08.19 20:54 0 6776

Диктором називають людину, яка спеціалізується на читанні текстів (художніх, рекламних, інформаційних) в запису або в прямому ефірі. Далі, ми розглянемо основні сфери роботи дикторів, а розповість нам про це співробітник студії звукозапису "Інсаунд Продакшн": https://insound.com.ua/voices/, яка безпосередньо пропонує дикторські послуги.

Телебачення та кінематограф

Велика кількість дикторів працює на телебаченні й у сфері кінематографа. Це люди, які читають (розповідають) новини, читають тексти в телевізійних роликах, озвучують рекламні та інші заставки. Найчастіше диктори є акторами, які читають текст, записаний в заздалегідь підготовленому сценарії, проте в деяких випадках вони можуть в прямому ефірі вставляти коментарі та імпровізувати.

Широко поширені на телебаченні спортивні диктори, яких називають коментаторами. Ці люди коментують різні спортивні змагання, паради та інші масові заходи.

У кінематографі диктор може не тільки озвучувати голос, який оповідає за кадром, але також часто залучається і до написання сценарію.

Радіо

Як правило, жодна ефірна радіостанція не обходиться без дикторів. Перш за все це так звані діджеї, які ведуть розважальні радіопередачі протягом усього дня (передачі зазвичай проходять лише за частково підготовленому сценарієм).

В інших передачах диктор може вести бесіду з гостем студії або ж модерувати дискусію між декількома гостями. У проміжках між мовленням радіопередач диктори читають рекламні повідомлення та інформаційного характеру. Новинні диктори на радіо повідомляють слухачам останні події, прогноз погоди, спортивні новини.

Діджеї на радіостанціях зазвичай оголошують інформацію про композиції, які повинні прозвучати, проте далеко не завжди займаються підбором музичного матеріалу або управлінням його трансляцією.

Інтернет

Завдяки активному розвитку інтернет-послуг в останні десятиліття професія диктора стала значною мірою затребуваною й у даній сфері. Це і читання текстів при потоковому мовленні інтернет-радіостанцій, і озвучування роликів на відеосервісах на зразок YouTube.

Не варто забувати про рекламу, яка буквально завалила інтернет останнім часом — автоматично додаються рекламні заставки при відтворенні музики ВКонтакте, рекламні ролики на відеосервісах. У таких випадках рекламодавцям необхідно замовляти голос професійного диктора, бо від якості його роботи безпосередньо залежить рівень уваги та довіри клієнтів до компанії, що надає товари або послуги.

Програмне забезпечення

У сфері розробки програмного забезпечення послуги дикторів використовуються для озвучування голосового функціонала та персонажів комп'ютерних ігор. Також послуги диктора необхідні в процесі створення голосових движків, що синтезують людську мову.

Поки розробники ПЗ не навчилися програмними методами відтворювати людський голос, який не відрізняється від справжнього і здатний вірно управляти інтонаціями, саме тому професія диктора залишається дуже затребуваною.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 127)
Наступна новина: Вибираємо техніку в ...

КОМЕНТАРІ