Чому при заняттях спортом потрібно приймати хондроїтин і глюкозамін?

Чому при заняттях спортом потрібно приймати хондроїтин і глюкозамін?

03.08.19 20:26 0 7461

Кожен, хто починає займатися спортом, рано чи пізно приходить до того, що потрібно міняти своє харчування. Потім з ростом навантажень до здорового харчування за розпорядком додається ще один елемент — спеціальні спортивні добавки. Однак особливу увагу потрібно звернути на хондроїтин і глюкозамін (до речі, придбати їх можна пойшовши за посиланням). Вони допомагають організму справлятися зі збільшеним навантаженням без ризику травмуватися.

Зі спеціальними енергетичними напоями та гелями все досить просто. Ви просто використовуєте їх під час тривалих фізичних навантаженнях (особливо на витривалість) строго по інструкції, і все з вами буде добре. Коли ж справа доходить до спеціальних спортивних добавок, простою інструкцією вже не обійдешся. У цьому випадку бажано знайти додаткову літературу. Найголовніше — обов'язково порадитися не лише з тренером, а й лікарем.

Сьогодні ми коротко розглянемо застосування глюкозаміну і хондроїтину сульфату, бо це одні з найбільш часто використовуваних препаратів. Їх ще називають хондропротекторами, оскільки вони відносяться до групи речовин, що живлять хрящову тканину та відновлюють структуру пошкодженого хряща суглобів.

Глюкозамін

Це аміносахарид, який є частиною таких полісахаридів, як хітозан і хітин. Він є одним з найпоширеніших моносахаридів. У природі глюкозамін міститься в раковинах молюсків, а також кістках або кістковому мозку тварин, деяких видах грибів. Також варто відзначити що глюкозамін сульфат — це одні з найпоширеніших харчових добавок.

На ринку є дві форми глюкозаміну: гідрохлорид і сульфат. На жаль, гідрохлорид зустрічається досить рідко. Ця сіль не відрізняється по ефективності від сульфату.

Глюкозамін виробляється в організмі та є основними будівельним матеріалом сполучних тканин. Він робить їх міцнішими та еластичнішми одночасно, бере участь у формуванні хрящів, сухожиль, зв'язок, синовіальної рідини (живить хрящ і змащує суглобові поверхні), м'язів, шкіри, кісток, клапанів серця й кровоносних судин.

Хондроітин

Він є важливим структурним компонентом хрящової тканини та зв'язок. Хондроітин збільшує їх міцність при стисненні та розтягуванні. Дана речовина  утворюється в організмі хрящовою тканиною і входить до складу синовіальної рідини суглобів. Саме вона виконує функцію змащення. Хондроїтин також входить до складу синовіальної рідини та за своїми властивостями нагадує глюкозамін.

Застосування

До речі, в медичних цілях хондропротектори часто використовуються в якості добавки для лікування остеоартриту та інших захворювань суглобів.

Якщо ж ми говоримо про фізичне навантаження, то їх часто рекомендують всім, хто серйозно займається спортом. Проведені дослідження показали, що пошкоджені м'язові волокна, мікротравми зв'язок, сухожиль та суглобів вимагають великої кількості глюкозаміну. Його організм не в змозі забезпечити самостійно. Спеціальні добавки з необхідними речовинами, безсумнівно, є таким зовнішнім підкріпленням. Зазвичай продаються в комплексі (глюкозамін + хондроїтин) у вигляді таблеток.

Як ми вже говорили на самому початку статті, самостійно приймати рішення про додавання цих препаратів у свій раціон не рекомендується, бо у них є не дуже приємні побічні ефекти та протипоказання. Зазвичай вони проявляються при передозуванні, але ви ніколи не можете бути впевнені на всі 100 %.

Побічні ефекти:

  • проблеми зі шлунково-кишковим трактом (розлад шлунку, запор або діарея);
  • алергічний висип;
  • головний біль;
  • біль в ногах і периферичні набряки;
  • сонливість;
  • безсоння;
  • тахікардія;
  • розвиток цукрового діабету.

Безсумнівно, препарати корисні. Однак у великій кількості таблетки глюкозаміну негативно позначаються на роботі підшлункової залози.

Для того, щоб перестрахуватися хоча б від проблем зі шлунково-кишковим трактом, рекомендується приймати добавки не на голодний шлунок, а після щільного обіду.

Протипоказання:

  1. гіперчутливість;
  2. фенілкетонурія.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 127)

КОМЕНТАРІ