Що валюта та валютний курс?

Що валюта та валютний курс?

07.08.19 23:22 0 3552

Скоріше за все, кожен з нас хоча б один раз в житті мав справу з купівлею / продажем валюти. А ви коли-небудь задумувались: "Чому той самий долар коштує, наприклад, 26 грн, а євро - 29 грн? Як формується курс валют?". Давайте розбиратись. А допоможе нам в цьому співробітник харківського пункту обміну валютна Барабашова: https://obmen-barabashovo.kh.ua.

Валюта: що це таке?

Валюта — це грошова одиниця окремої країни. Але є й колективні валюти, що використовують на території відразу ряду країн (наприклад, євро). Окрім того, варто зазначити, що іноді держава може використовувати валюту іншої країни нарівні з національною.

Курс валют: що це таке?

Валютним курсом називається ціна грошової одиниці однієї держави у грошових одиницях інших держав. Він визначає, наприклад, скільки гривень коштує 1 євро або 1 юань.

Валютний курс: що на нього впливає?

Ціну валюти, як і будь-якого товару, визначає попит, а також пропозиція. Наприклад, в країні розвивається виробництво, підприємцям потрібні гроші, і вони готові запропонувати інвесторам хороший дохід. Якщо іноземні інвестори захочуть вкласти свої гроші в ці проекти, то їм знадобиться місцева валюта країни. Попит на неї виросте — а значить, і курс піде вгору.

Буває і навпаки. Наприклад, держава включає друкарський верстат, щоб розплатитися за внутрішніми боргами. Як результат, національної валюти стає занадто багато, і її ціна — курс щодо інших валют — падає.

В реальності курс валюти залежить від безлічі факторів. На нього впливають навіть політичні новини. Але чи буде він змінюватися і наскільки, визначає режим валютного курсу, який обрала країна.

Режими валютного курсу: які вони бувають?

Валютні режими залежить безпосередньо від того, наскільки сама країна готова впливати на його утворення:

  1. Якщо вона ніяким чином не втручається в цей процес, то валютний курс називається вільно плаваючим.
  2. Якщо при певних обставинах центробанк (у випадку України — це НБУ) включає різноманітні механізми впливу, то курс називається плаваючим керованим.
  3. Ну і якщо країна самостійно встановлює курс валют, то його називають фіксованим.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 127)
Попередня новина: Самі популярні способи ...
Наступна новина: Як формується курс долара ...

КОМЕНТАРІ