Розмитнення автомобіля в Україні: як заощадити та що потрібно знати?

Розмитнення автомобіля в Україні: як заощадити та що потрібно знати?

08.08.19 21:08 0 2832

Будь-який споживач бажає купити хорошу річ за доступною ціною, заощадити, але не зашкодити якості. Українські автолюбителі постійно шукають різні лазівки, щоб придбати автомобіль в хорошому стані, але не сильно на нього витратитися. На жаль, більшість українських громадян не можуть безболісно для сімейного бюджету міняти автомобілі кожні п'ять років, як це спокійно роблять американці. Для нас покупка автомобіля, навіть уживаного — це серйозні витрати. Тривалий час і українське законодавство ніяк не допомагало купити хорошу іномарку. Тільки Закон No 3251 дав можливість активізувати торговельні відносини з європейськими країнами та США. Українські автолюбителі відчули вигоди від придбання закордонних авто, коли гаманець після довгоочікуваної покупки не порожнів остаточно, а в ньому ще щось залишалося. Сьогодні нарешті є всі умови для вигідного придбання нового або вживаного автомобіля з Європи або США. Якщо ви не знаєте, як ця процедура працює, куди потім звертатися з приводу розмитнення авто в Україні, тоді читайте далі.

Крок № 1: вибираємо машину

Спочатку потрібно вирішити, на який бюджет ви можете розраховувати, а потім під нього виберіть кілька варіантів авто. Тепер головне питання: де можна знайти та придбати ці моделі? Автомобілі, які продаються в європейських країнах та Америці, систематизовані та представлені на спеціальних інтернет майданчиках.

Солідний інтернет ринок в Європі — це mobile.de. Що ж стосується покупки авто в Америці, тут потрібно походити по аукціонах — саме так американці продають вживані автомобілі. Є кілька самих розкручених аукціонів: Copart, Manheim або IAAI. При пошуку авто звертайте увагу, щоб воно відповідало стандарту SULEV, лише тоді воно точно підійде по класу Євро-5.

Перед пошуками ознайомтеся з деякими обмеженнями, які не дадуть вам можливості пільгового розмитнення машини:

  1. рік випуску до 1 січня 2010 року;
  2. країна-виробник Російська Федерація;
  3. машина вїхала з тимчасово непідконтрольною Україні території;
  4. євроклас нижче Євро-5.

Щоб ви точно переконалися, що обраний вами автомобіль відповідає вимогам українського законодавства, екологічним нормам, зверніться до офіційного дилера в Україні та попросіть перевірити ваше авто по VIN-коду. На мотори іномарок, що відповідають Євро-5, їх почали ставити з 2010 року. Але деякі корейські моделі Hyundai, Kia комплектували старими силовими агрегатами під вимоги Євро-3. Машини призначалися для азіатських автолюбителів.

Крок № 2: яким шляхом авто має потрапити в Україну?

Перетинайте кордон в будь-якій точці України, яка підконтрольна Україні. Не можна заїхати з декількох сторін:

  • кордон з Росією;
  • тимчасово окупованих територій на сході України;
  • анексованого Криму.

Крок № 3: скільки коштує розмитнення?

Коли ви імпортуєте машину самостійно, потрібно врахувати повністю всі витрати, а не тільки вартість одного лише автомобіля. Машину потрібно заправляти в дорозі, десь ночувати самому, харчуватися. Плюс — левова частка розтрат ще попереду. Припасіть достатньо коштів для розмитнення авто. Дізнатися конкретні цифри, а не просто оперувати словами, можна, якщо використовувати калькулятор розмитнення.

Українська митна служба готує свої сюрпризи автолюбителям. Контролюючі органи можуть оцінити автотранспортний засіб дорожче тієї суми, за яку ви його купили. Розбіг у вартості авто різний — від кількасот доларів / євро до кількох тисяч. Краще довірити оцінку авто митним брокерам.

Крок № 4: де знайти брокера?

Митний брокер може розмитнити автомобіль швидше і дешевше, ніж це робити самостійно. Якщо мова йде про розмитнення за місцем проживання, тоді послуги брокерів вам обійдуться від $ 250. Коли оформлення митної документації потрібно зробити на в'їзді в Україну, в цьому випадку професійний брокер може запросити за свою роботу від $ 900 і більше. Оплата послуг брокера така висока через те, що доведеться домовлятися з митними органами, щоб оцінка автотранспортного засобу була справедливою та об'єктивною.

Крок № 5: їдемо за автомобілем

Знайте, що через кордон дозволено проводити 10 тис. євро готівкою. За цю суму не потрібно звітувати та розповідати звідки вона з'явилася. Митники просто фіксують її у себе й ніяких претензій до вас у них не буде. Звичайно, цих грошей не достатньо, тому решту суми покладіть на свій рахунок в банку.

Поодинокі поїздки не вітаються. Разом простіше та безпечніше в дорозі, плюс не завадить присутність компетентної людини, яка відмінно розбирається в машинах. З покупцями відбуваються різні випадки — машина просто красуня на фото, але насправді може бути битою, звареною з кількох частин і т. д.

Другий варіант — це співпраця з митним брокером. Перед покупкою автотранспортного засобу відправте брокеру на перевірку копії документів по авто. Купити машину можна тільки після підтвердження автентичності документів. Також брокер підкаже, скільки грошей потрібно відкласти для розмитнення. Тепер можна купити автомобіль, сказати, коли призначено прибуття в Україну, і їхати додому.

Крок № 6: отримання сертифікату

В Україну можна ввозити лише автомобілі Євро-5. Однак вимоги висувають не тільки до дотримання екологічних норм. В іноземній автівці перевіряють тонування скла, світлову оптику та робочий стан ременів безпеки. В наявності повинна бути аптечка, вогнегасник.

Коли всі правила та вимоги дотримані, Укрстандартметрологія видає сертифікат, що автомобіль відповідає всім вимогам. Процедура перевірки авто займає багато часу — іноді навіть півдня. При цьому вартість сертифіката становить близько 2000 грн. Невелика проблема ще й в тому, що доведеться виділити додатковий час, щоб тільки доїхати до пункту видачі даних сертифікатів. В державі тільки 6 лабораторій Укрстандартметрологіі. Жителям східних і південних регіонів найближче буде приїхати в Запоріжжя (там є 1 лабораторія). Західний регіон обслуговують 2 лабораторії у Львові. Автолюбителі центральної України, північного і північно-східного регіонів, обслуговуються в Києві (де є 3 лабораторії).

На машинах, привезених з США, замінюють задню оптику, а також інтегрують окрему кнопку протитуманної фари, розташованої ззаду. Коли всі питання з машиною вирішені, на руках готові документи, сертифікати — реєструйте машину в Україні. Це завершальний етап, коли потім машина цілком належить новому власнику і на ній можна законно їздити в нашій країні.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 127)
Наступна новина: Що слід взяти з собою в ...

КОМЕНТАРІ