Коли варто проконсультуватися у логопеда?

Коли варто проконсультуватися у логопеда?

11.08.19 15:55 0 27032

Багато батьків усвідомлюють, що в дошкільному віці слід показати дитину логопеду та дізнатися, чи відповідає його мова віку. Але часто відкладають цей візит, вважаючи, що з часом мова дитини стане чіткішою та кращою. Слід зауважити, що сьогодні навіть не обов'язково їхати до логопеда додому або в дитячий кабінет, можна отримати консультацію грамотного фахівця, не виходячи з дому в онлайн режимі (наприклад, на сайті https://best-logoped.com/country/avstraliya). Коли ж варто не відкладати візит до логопеда та в якому віку це краще зробити? Нумо розберімось.

14 причин завести дитину до логопеда

Вам слід записатися на консультацію до логопеда якщо:

    1. У малюка в віці до року ви не спостерігаєте белькотіння (звуків по типу «агу», а згодом повторюваних складів: «діді», «тата», «гігі», «бубу », «мама», «баба»). В такому випадку, вже в рік варто звернутися до логопеда та отримати індивідуальні рекомендації. Обов'язково необхідно проконсультуватися з неврологом і неонатологом.
    2. Дитина у віці двох років зовсім не говорить чи вимовляє дуже мало фраз / слів.
    3. Малюк замінює прості звуки на інші або взагалі не говорить їх.
    4. Дитина до 3-х років активно та дуже багато розмовляє «власною» мовою, а простих і зрозумілих слів практично не вимовляє.
    5. Дитина вас прекрасно розуміє, але є «дуже впертою» і, як результат, не хоче розмовляти.
    6. У віці 3-х років в мові вашого малюка є моменти, які вас насторожують (є суттєва різниця при порівнянні з вимовою однолітків). Видима батьками впертість або лінь можуть виявитися моторними або сенсорними порушеннями, у разі виявлення яких необхідно почати корекційні заняття якомога раніше, щоб допомогти дитині заговорити або розговоритися.
    7. У чотирьох — п'ятирічному віці мова малюка змазана та нечітка, він не вимовляє чимало звуків і говорить невиразно.
    8. Після 4-5 років дитина говорить багато звуків м'яко: «кися», «щапка», «тяйнік», «лямпотька». Тут можуть бути 2 причини: дизартрія або психологічні проблеми.
    9. Дитина старше 6-ти років не вимовляє правильно якісь звуки.
    10. Дитина заїкається, повторює перші склади, звуки або слова, а також говорить з запинками.
    11. Дитина старше 6 років не може відповісти на питання, не може запам'ятати та переказати розповідь, з великими труднощами вчить вірші, переставляє або пропускає склади в довгих словах.
    12. У дитини проблеми з письмом в школі.
    13. У дитини почалися проблеми з письмом після якоїсь травми.
    14. Напередодні школи ви помічаєте будь-які труднощі в дитини.
      Автор: УкрЗахідІнформ .
      ОЦІНИТИ НОВИНУ
      5 (голосів: 127)
      Наступна новина: Оренда авто з водієм: ...

      КОМЕНТАРІ