Молочниця у новонародженого: що потрібно знати?

Молочниця у новонародженого: що потрібно знати?

22.08.19 17:38 0 4838

До здоров'я немовляти молоді батьки повинні ставитися дуже уважно та відповідально. Дуже часто вони стикаються з такою проблемою, як молочниця у немовлят. Панікувати не варто, адже при своєчасному лікуванні ця хвороба швидко проходить. Поговорім про це захворювання більш детально.

Молочниця: що це таке?

Насправді дане захворювання називається «кандидозом», а молочницею його прозвали в народі. Така назва з'явилася через грибок Candida albicans, який починає розвиватися в роті новонародженого. Даний грибок присутній на всіх слизових людини, поки його чисельність в нормі, побоювань немає. Але якщо він починає безконтрольно розмножуватися варто задуматися про якесь захворювання. Найчастіше таке розмноження спостерігається при дисбактеріозі та на тлі ослабленого імунітету.

При появі перших ознак молочниці у новонародженого не варто починати самостійне лікування дисбактеріозу або давати дитині препарати, що підвищують імунітет. У немовлят відбувається становленням власної імунної системи, і будь-які втручання можуть порушити природний процес.

Молочниця може з'явитися при легкій застуді або в період прорізування зубів. Необхідно в даний період приділити велике значення догляду за дитиною та особистою гігієною. Профілактикою кандидозу може стати:

  • ретельна обробка молочних залоз перед годуванням;
  • миття іграшок і пляшечок.

Симптоми

Початкові ознаки хвороби проявляються на слизовій ротика дитини. Осередок запалення має довгасту або округлу форму, сирний білуватий наліт. Не слід плутати молочницю з простим нальотом на язичку. Якщо є сумніви, потрібно взяти медичний шпатель або чисту ложечку та обережно провести по язику. Якщо під білим нальотом виявиться набряк і почервоніння, то можна говорити про кандидоз.

Молочниця може початися в будь-якому місці. Вона може проявитися на язиці, внутрішній стороні щік або губ, на верхньому піднебінні або яснах. Якщо не лікувати молочницю, вона може поширитися на задню стінку горла. При цьому захворюванні дитина стає неспокійною, може відмовлятися від годування. При бактеріальній інфекції, яка може приєднатися до молочниці, у дитини може спостерігатися температура.

Лікування

Обробка ротової порожнини дитини слабким розчином соди буде перешкоджати розвитку грибка. Candida albicans добре розмножується в кислому середовищі, а в лужному гине. Ротову порожнину обережно обробляють за допомогою марлевого тампона кожні 2-3 години.

Необхідно проводити обробку акуратно, кандидозні бляшки знімати не можна, під ними відкриється запалена тканина, це небезпечно, оскільки запалення може посилитися і, як результат, може приєднатися ще й інфекція.

Медикаментозні засоби можна використовувати тільки після призначення лікаря. Протигрибкові засоби використовують для місцевого лікування. При правильному лікуванні молочниця проходить протягом 3-4 днів. Але для закріплення ефекту необхідно продовжувати лікування ще декілька днів.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 127)
Попередня новина: Kaleido Woodec: пластикові ...
Наступна новина: 3 самых распространенных ...

КОМЕНТАРІ