Особливості та характеристики основних марок бетону по міцності

Особливості та характеристики основних марок бетону по міцності

26.08.19 10:53 0 6749

Бетон є найважливішим матеріалом, який використовується при будівництві будівель, будинків та інших приміщень різного призначення. Згідно з призначенням цього матеріалу бетон розрізняють по класу і маркам (це самі основні показники, відповідно до яких проявляються фізичні властивості даного будматеріалу). Другорядні значення при виборі бетону мають його властивості щодо морозостійкості та водонепроникності.

Характеристики міцності бетонного компонента — НЕ константний показник. Під час застигання бетонної суміші показники його міцності змінюються. Через 3 дні міцність буде одна, а по закінченню 28 днів (стандартний термін повного застигання) - зовсім інша. За даний період міцність стає саме розрахунковою при будівництві. Але, в принципі, набір міцності бетону йде кілька років. А тепер розгляньмо класифікацію даного матеріалу. Ну а розповість нам про це співробітник компанії "Каскад Бетон", в якій безпосередньо можна придбати товарний бетон в Києві та області.

Класифікація бетону

По міцності бетон розрізняють по марках, які, у свою чергу, позначаються цифрами: від М50 до М1000. Часто використовуваний діапазон від 100 до 500. Варто згадати, що марка бетону залежить від кількості цементу в бетонної суміші. Показники марки бетону (М100, М500 і т. д.) означають максимальну міцність на стиск в кгс / см².

Також бетон підрозділяється на класи. Повний діапазон йде від В3.5 до В80. Але найчастіше використовуються класи від В7.5 до В40. Показник класу бетону — це показник гарантованої міцності.

Залежність міцності бетону від його марки

На прикладі найбільш поширених класів бетону є такі показники:

  • Міцність бетону В15 дорівнює приблизно 196 кгс / см². Рекомендована марка бетону для даної міцності — М 200. В основному застосовується при будівництві фундаментів, бетонних стяжок, доріжок та ін.
  • Міцність бетону В20 дорівнює 262 кгс / см². Найбільш підходяща марка бетону М250. Використовується в будівництві площадок, заборів, сходів та ін.
  • Міцність бетону В25 дорівнює 327 кгс / см². Відповідна марка бетону — М350. Оптимально підходить для будівництва важливих зон, таких як: плит перекриття, колон, балок та інших залізобетонних виробів. Також даний бетон використовується при будівництві плит для аеродрому, тобто спеціально для експлуатації в умовах колосального навантаження. Окрім того, дана марка міцності бетонного займає передову позицію при будівництві будівель комерційного призначення.
  • Міцність бетону В30 дорівнює 393 кгс / см². Відповідна марка бетону — М400. Використовується при будівництві мостових конструкцій, колон, банківських сховищ та ін.

У будь-якому випадку, якість бетону залежить від його складових. При різному процентному співвідношенні складових бетонної суміші, також змінюється його графік набору міцності, яка була вказана при розрахунку. Графік отримання характеристик міцності матеріалу залежить від індивідуальних особливостей будівельної ділянки.

Умови досягнення міцності бетоном і деякі особливості матеріалу

Кожен клас і марка бетону, має свої умови досягнення граничної міцності, і на це, більшою мірою, впливає температура повітря, кліматичні умови. Так, в різні пори року бетон твердне протягом різних часових періодів. Даний фактор обумовлюється різницею температурних показників і відмітним для кожної пори року рівнем вологості:

  1. Так, в літню пору року, температура повітря цілком дозволяє матеріалу досягти необхідної міцності при мінімальних термінах і зусиль. Для цього достатньо буде витримати бетон в опалубці та дати йому дозріти після зняття опалубки.
  2. В зимовий період, даний матеріал вимагає великих зусиль — процеси застигання значно сповільнюються, навіть виникає необхідність у додатковій тепловій обробці бетону, можливо укриття бетону теплоізоляційним матеріалом, проведення гідроізоляції.

Вивчивши всі технологічні особливості бетону, можна розглянути, наприклад, графік набору міцності бетону В25. За наявними дослідженнями, ми можемо стверджувати, що мінімальну міцність бетон набуває через 7 діб. Щодо міцності бетону В25, то вона залежить від зовнішньої температури. Чим вище температурний показник, тим менший час набуття необхідної міцності.

Також, можна з упевненістю говорити, що при температурі +30 0 С, бетон досягне 60 % своєї міцності приблизно за 65 годин. А при температурі +30 0 С та ж міцність буде досягнута за 10 годин.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 127)
Наступна новина: У Києві біля аеропорту ...

КОМЕНТАРІ