Лауретсульфат натрію: що це таке?

Лауретсульфат натрію: що це таке?

09.09.19 16:14 0 2915

Сучасне виробництво шампунів, мила, гелів для душу вже неможливо без додавання поверхнево-активних речовин (ПАР). Ці речовини є особливі хімічні сполуки, які здатні в дуже малих кількостях послабляти поверхневий натяг основної речовини. До таких сполук відноситься і лауретсульфат натрію (SLES). Основне завдання цієї речовини — утворення піни. На міжнародному ринку ця речовина маркується під назвою sodium laureth sulfate. Вона представлена у вигляді натрієвої солі лаурилсірчаної кислоти. До речі, в Україні лауретсульфат натрію можна придбати в компанії "Торговий Дім ХімФармІнвест": https://himfarminvest.com.ua/lauretsulfat-natriya-sles.

Фізичні характеристики

ПАР лауретсульфат натрію виробляється у вигляді білого порошку, його щільність становить 1,05 г / см³. Ця речовина не має якогось особливого специфічного запаху. Тому її застосовують у виробництві косметики, машинних олій і т. д. Лауретсульфат натрію здатний до самозаймання тільки тоді, коли температура навколишнього середовища буде близько 310 0 C.

Це хімічна сполука моментально розчиняється в воді, водний розчин лауретсульфат натрію може мати жовтуватий або коричневий відтінок. Під час розкладання ця речовина не здатна утворювати токсичні сполуки. Хімічна формула лауретсульфату натрію: CH3 (CH2) 10CH2 (OCH2CH2) nOSO3Na. Молярна маса дорівнює 288,38 г / моль.

Способи отримання

Дану хімічну сполуку не варто плутати з усім відомим лаурилсульфат натрію. Лауретсульфат не відрізняється таким високим ступенем подразнення як лаурилсульфат. SLES називають етоксильованим продуктом, який отримують в результаті переробки лаурилсульфат натрію. Вперше виробництвом цієї хімічної сполуки зайнялися в 60-х роках 20 століття. Його додавали до всіх можливих мийний та очищаючих засобів.

Для виробництва лауретсульфат натрію використовують синтетичні спирти та спирт на основі кокосового масла. Обидві речовини повинні проходити однаковий процес обробки, але варто відзначити, що основою цієї речовини є продукти переробки нафти.

Найчастіше від виробників можна почути, що ця речовина є повністю натуральною. Це чергова "качка", яку спеціально «вливають у вуха» довірливим покупцем, адже вартість такого «особливого» лауретсульфата більш висока.

Основні сфери застосування

Щоденна потреба людства в застосуванні лауретсульфата обумовлена його головною функцією — це утворення великої кількості піни. За допомогою піни можна легко відмити будь-які забруднення, плями, очистити інші рідини від домішок. Свої очищаючі та піноутворюючі властивості лауретсульфат натрію отримув внаслідок знаходження в ньому ПАР. Ці речовини знайшли своє застосування в наступних сферах:

  • фармакології;
  • косметології (гелі для вмивання, засоби для зняття макіяжу, піна для ванн, засоби для інтимної гігієни, крему);
  • нафтовій промисловості;
  • у виробництві машинних шампунів;
  • у виробництві побутових мийних засобів для миття підлоги, скла та посуду;
  • у виробництві зубних паст.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 127)

КОМЕНТАРІ