У Тернополі пройшли пам’ятні заходи на честь вшанування 75-роковин початку депортації українців з території Польщі

У Тернополі пройшли пам’ятні заходи на честь вшанування 75-роковин початку депортації українців з території Польщі

10.09.19 12:54 0 1460
У неділю, 8 вересня, в Тернополі вшанували 75-роковини початку депортації українців з Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Південного Підляшшя, Любачівщини та Західної Бойківщини.

Десятки тернополян, які були примусово виселені з території Польщі, представники влади і священнослужителі зібралися біля пам’ятника жертвам депортації 1944—1946 років, де відбулися мітинг-реквієм та поминальна панахида.

«Сьогоднішній день — це нагадування нашому поколінню про ціну свободи і демократії, про ціну природного людського права відчувати себе вільним і захищеним у своїй державі, на своїй Богом даній землі, - наголосив очільник Тернополя Сергій Надал. – Тоді, 75 років тому, більше 400 тисяч українців, переважно лемків, силоміць виселили з їхніх домівок. Таке ставлення до людей було типовим для комуністичного режиму. Комуністи ніколи не мали поваги до людських прав, свобод, до гідності. Ці дії комуністичного окупаційного режиму були нічим іншим, як проявом геноциду. Тому ми повинні говорити правду про комуністичні злочини проти українського народу, та вимагати міжнародного засудження комуністичної ідеології на рівні з нацизмом. Це головні передумови, щоб такі злочини не повторилися у майбутньому».

На честь вшанування пам’ятної дати, в Українському домі відбулася також презентація відеофільму «Орнаменти долі. Спогади учасників».

Про це повідомили у Тернопільській міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Тернополі вшанували ...
Наступна новина: У Тернополі будуть утворені ...

КОМЕНТАРІ