МЗС Росії пригрозило Чехії «відповіддю» на перенесення пам’ятника Конєву

МЗС Росії пригрозило Чехії «відповіддю» на перенесення пам’ятника Конєву

15.09.19 11:49 0 2140
Міністерство закордонних справ Росії заявляє, що ухвалене міською владою столиці Чехії Праги рішення перенести пам'ятник радянському маршалу Іванові Конєву «не залишиться без відповіді» і може «стати помітним подразником у двосторонніх відносинах». Саме рішення ради депутатів району Прага-6, де розташований пам'ятник, у МЗС Росії назвали «цинічним» і охарактеризували як «витівку».

Рішення про перенесення пам'ятника Конєву засудили й інші представники російської влади. Член Ради Федерації Росії Олексій Пушков при цьому похвалив президента Чехії Мілоша Земана, який виступає проти перенесення пам'ятника.

Суперечки про пам'ятник Конєву тривають в Чехії вже кілька років. Із новою силою вони спалахнули після того, як в серпні напередодні річниці введення радянських військ до Чехословаччини в 1968 році невідомі облили монумент фарбою.

Читайте також: Чи бути пам'ятнику маршалові Конєву у Празі: розбрат і чвари перетнули кордони Чехії

Прихильники демонтажу пам'ятника вказують на роль Конєва в придушенні повстання в Будапешті в 1956 році і підготовці до придушення Празької весни в 1968-му. Противники перенесення пам'ятника заявляють, що саме війська маршала Конєва звільнили Прагу в травні 1945 року.

12 вересня рада депутатів району Прага-6, у власності якого перебуває пам'ятник, ухвалив рішення перенести його на інше місце (поки що неясно куди), а на його місці встановити новий монумент визволителям Праги.

Про це повідомляє Радіо Свобода. http://www.radiosvoboda.org

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Ізраїль потребує свободи ...

КОМЕНТАРІ