Чим краще утеплити фасад будинку?

Чим краще утеплити фасад будинку?

17.09.19 20:23 0 2374

Всі власники заміських будинків знають, наскільки важливо приділити час і сили якісному утепленню фасаду. Саме від цього буде залежати температурний режим всередині будівлі в холодну пору року. Ще кілька років тому для того, щоб утеплити стіни приватного будинку, необхідно було збільшувати товщину стін. Однак сьогодні існує величезна кількість матеріалів, що дозволяють захистити будівлю від холоду і заощадити таким чином гроші за електроенергію. Нумо розберімось, які бувають утеплювачі для фасаду. А розповість нам про це співробітник компанії TeploDim, яка безпосередньо проводить утеплення будинків Тернопіль.

Пінопласт

Даний матеріал представлений у вигляді великих плит і є найбільш популярним на території нашої країни. Плита пінопласту має переважно квадратну форму 100 на 100 см. Товщина її варіюється від 3 до 15 см. Вибирати товщину плит необхідно, виходячи з того, наскільки сильні морози в вашому регіоні. Утеплення фасаду будинку пінопластом набуло поширення в першу чергу завдяки:

  • Простоті монтажу і доступній вартості цього матеріалу.
  • Ще однією позитивною властивістю пінопласту є стійкість до підвищеної вологості. Матеріал не втрачає своїх функціональних особливостей при контакті з парою або вологою.

Однак утеплення фасаду будинку пінопластом має деякі недоліки:

  • Матеріал дуже швидко кришиться.
  • Пінопласт вважається горючим матеріалом (клас Г4). У процесі горіння він може виділяти отруйний та їдкий дим чорного кольору. Звичайно, існують слабогорючі аналоги, проте ціна їх набагато вища.

Здійснити монтаж пінопластових плит ви можете своїми руками. Для цього достатньо знати кілька особливостей підготовки поверхні фасаду і безпосередньо установки теплоізоляційного матеріалу.

Екструдований пінополістирол

Це також популярний матеріал, який є якіснішою заміною пінопласту. Екструдований пінополістирол виробляють під дією високих температур, поєднуючи гранульований полістирол.

До плюсів цього теплоізоляційного матеріалу відносяться:

  • Низький ступінь теплопровідності. Дозволяє надійно захистити фасад будинку від сильних морозів і вітру.
  • Стійкість до підвищеної вологості. Матеріал не втрачає своїх функціональних особливостей при контакті з водою. Саме тому утеплення фасаду будинку екструдованим пінополістиролом актуально навіть для підвальних приміщень.
  • Низький ступінь паропроникності.
  • Зносостійкість та стійкість до механічних пошкоджень. Звичайно, ступінь міцності матеріалу буде залежати від його товщини.
  • Широкий діапазон температури для підтримки якісної теплоізоляції. Сьогодні плити пінополістиролу можуть витримувати від -50 до +70 градусів за Цельсієм.
  • Стійкість до появи бактерій, грибків, цвілі та інших шкідливих мікроорганізмів.
  • Екологічність. Утеплення фасаду пінополістиролом абсолютно безпечне для здоров'я людини.
  • Простота у використанні. При необхідності ви зможете розрізати плити звичайним ножем.

До недоліків матеріалу відносять хіба що високий ступінь горючості. Однак сучасним виробникам вдалося уникнути цієї проблеми. Завдяки додаванню спеціальних речовин деякі види пінополістиролу вже відносяться до категорії важкогорючих матеріалів.

Мінеральна вата

До появи мінеральної вати особливою популярністю користувалася скловата. Як і пінопласт, це досить бюджетний матеріал, який непогано утеплює фасад будинку. Головним його недоліком було нанесення шкоди здоров'ю людини. Річ у тім, що скловата складається з безлічі частинок скла, які можуть потрапляти в дихальні шляхи при установці матеріалу, а також в процесі його експлуатації. Саме тому виробниками був розроблений більш екологічний та безпечний варіант — мінеральна вата.

Утеплення фасаду мінеральною ватою допоможе захистити будинок навіть при найсильніших морозах. По-іншому цей матеріал також можуть називати базальтова або кам'яна вата. Для його отримання використовується розплавлена гірська порода, що сміливо дозволяє називати матеріал абсолютно екологічним і безпечним для здоров'я людини. До позитивних властивостей мінвати відносяться:

  • Низька теплопровідність. Як і екструдований пінополістирол, мінвата є максимально якісним утеплювачем для фасаду будинку.
  • Відповідність всім вимогам пожежної безпеки. Мінвата — негорючий матеріал.
  • Стійкість до різких перепадів температур.
  • Широкий діапазон температур, при яких матеріал підтримує функціонування.
  • Простота установки. Справитися з монтажем мінвати ви зможете навіть самостійно.
  • Забезпечення якісної циркуляції повітря, яка дозволяє запобігти появі грибка та цвілі.

Попри всі позитивні якості не можна не враховувати та недоліки утеплення фасаду будинку мінеральною ватою:

  • Матеріал абсолютно нестійкий до підвищеної вологості. Для того, щоб захистити утеплювач і, відповідно, саму будівлю, вам доведеться нанести на плити мінеральної вати спеціальний водовідштовхувальний засіб.
  • У порівнянні з попередніми двома матеріалами, мінеральна вата є досить важкою, що помітно ускладнює процес транспортування та установки плит.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 127)
Наступна новина: 3 переваги доставки ...

КОМЕНТАРІ