У Тернополі стартував Всеукраїнський форум «Совєтська окупація Західної України 1939.: погляд через 80 років!»

У Тернополі стартував Всеукраїнський форум «Совєтська окупація Західної України 1939.: погляд через 80 років!»

18.09.19 09:29 0 2518
17 вересня в Українському Домі «Перемога» стартував масштабний Всеукраїнський форум «Совєтська окупація Західної України 1939.: погляд через 80 років!». Ініціатором заходу є міський голова Тернополя Сергій Надал, а організаторами виступили Тернопільська міська рада, Український інститут національної пам’яті, НАЦ “Українські студії стратегічних досліджень”, Тернопільський національний педагогічний університет ім. В. Гнатюка та Інститут українознавства імені Крип’якевича НАН України. Захід приурочений 80-річниці окупації західноукраїнських земель радянськими військами, що розпочалася 17 вересня 1939 року.

У роботі історичного форуму взяли участь відомі науковці, експерти, аналітики, громадські діячі з України та Республіки Білорусь, а також: міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків, міський голова Хмельницького Олександр Семчишин, міський голова м. Монастириська Андрій Старух та голова політичної партії ВО «Свобода» Олег Тягнибок.

В рамках заходу учасники провели експертну панельну дискусію та долучилися до роботи науково-практичної конференції, під час якої обговорили події 80-ти річної давнини задля оцінки і розуміння теперішніх українських проблем та формування подальшої стратегії для міст, регіону і України в цілому з позиції традиційних консервативних цінностей і природних інтересів титульної нації.

У вітальному слові до присутніх міський голова Тернополя зазначив, що подібна дискусія вкрай необхідна для самоусвідомлення українцями своєї історії і свого майбутнього.

« багато в чому повторюється історія 80-ти річної давнини, коли світ не хоче сваритися з московським агресором через Україну, зовнішні союзники «стомилися від війни», - пояснив міський голова. - Нам давали гарантії по Будапештському меморандуму і ми віддали зброю, залишившися беззахисними перед агресором, а Мінський та Нормандський формати мають одну мету — миру будь-якою ціною, в тому числі через здачу українських інтересів. Тому що у світі поважають тих, хто бореться, однак не готові боротися за того, хто не має власної позиці. То ж Україна повинна “брати з минулого вогонь, а не попіл”, продовжувати велику ідею, переймати від поколінь націоналістів здатність боротися за справу при найбільш несприятливих обставинах».

Завершуючи виступ, Сергій Надал наголосив, що Україні доведеться ще багато боротися. Спочатку за самоусвідомлення себе, як нації. А тоді за побудову української України. За своє належне місце у світі. Так робили швейцарці, коли у 1291 році три кантони об’єдналися проти переважаючої імперії Габсбургів. їхня держава одна з найрозвиненіших і найсильніших у світі. Так робили євреї, котрі після Голокосту усвідомили, що краще мати і боротися за свою державу, ніж бути знищеними і збудували одну з найбільш ефективних у технологічному та військовому плані держав. Так робили фіни, котрі у 1939 році обрали шлях боротьби проти набагато сильнішого ворога, попри відсутність міжнародної підтримки, і врятували свою незалежність та створили потужну інноваційну економіку.

«У сучасному світі ми можемо стати успішними лише опираючись на власну стратегію. Ми повинні дати стратегічний план правої альтернативи, який ґрунтується на: збереженні традиційних цінностей і самобутності українців у глобалізованому світі; захисті самоврядності, як головної сильної сторони українців; беззаперечного пріоритету національного інтересу у міжнародній політиці, що передбачає створення нових оборонних блоків, зокрема в рамках Балто-Чорноморської дуги та активного розвитку освіти, як основи трансформації економіки», - зауважив Сергій Надал.

Про це повідомили у Тернопільській міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Києві зросла кількість ...
Наступна новина: Росія: футболісти Кокорін ...

КОМЕНТАРІ