Оцінка та експертиза монет: що потрібно знати?

Оцінка та експертиза монет: що потрібно знати?

18.09.19 20:15 0 3858

Оцінка монет потрібна для визначення її достовірності та вартості. Справжність монети — це найважливіше питання в нумізматиці, яке для кожної конкретної монети повинно бути вирішене однозначно, адже сьогодні підробки зустрічаються досить часто. Щоб визначити справжність екземпляр відправляють на експертизу. Далі, ми розглянемо коли її проводять. Ну а розповість нам про це співробітник сайту https://skupkamonet.com.ua/value/, на якому безпосередньо можна зробити безкоштовну оцінку монет.

Коли потрібно замовляти експертизу монет на справжність?

Монети підробляли тоді, коли фальшивомонетники порушували монопольне право держави на карбування. Найчастіше ця підроблена монета була зроблена з металів, вартість яких окупала створення копії. Копія була легша, а проба у неї була нижча. Або сердечник підробленої монети був виготовлений з дешевих матеріалів, а зверху він покривався шаром золота або срібла.

Підробляти металеві грошові знаки було вигідно і тоді, коли вартість справжньої монети виявлялася куди вищою, ніж виробництво підробки. Однак такі підробки «свого часу» нерідко цінуються куди вище, ніж оригінальні монети.

Інший тип підробок виконується тоді, коли оригінали вийшли з обігу та набули колекційної цінності. Виготовлення подібних монет з самого початку направлена на обман колекціонера. Сучасні копії складно відрізнити від монет минулих часів.

Фальшивомонетники постійно вдосконалюють способи виготовлення підробок, але виявити їх допомагає проведення експертизи.

Як визначити достовірність монети?

Відмінність копії від справжнього екземпляра визначають:

  • За каталогом. Багато фальшивих монет виготовляються як сувеніри, і їх схожість з оригінальними монетами мінімальна. Такі підробки зазвичай намагаються продати туристам і колекціонерам-початківцям, оскільки досвідченому нумізмату легко визначити її як фальшивку.
  • За вагою і розмірами. Металеві сплави мають певну щільність, тобто, монета з відомого сплаву строго визначених розмірів може мати тільки одну вагу. Якщо вага, товщина або діаметр монети не збігаються з її довідковими значеннями, то монета фальшива. Щоб дізнатися вагу, монету зважують на високоточних вагах, а параметри заміряються штангенциркулем.
  • Проба. Рідко хто з фальшивомонетників виготовляє підробку з того ж сплаву, з якого була викарбувана оригінальна монета. Щоб визначити пробу використовують гідростатичне зважування. Сучасні підробки зазвичай виготовляються з матеріалу вищої проби, ніж оригінали. Так, монети імператорської Росії зі срібла часто мали пробу 100 і нижче.
  • Карбування. Старовинні монети виготовлялися шляхом карбування, в той час як високоякісні сучасні копії найчастіше відливаються. Якщо експертизу проводить досвідчений оцінювач, він завжди може дізнатися, яким способом виготовлена монета.
  • Гурт. Підробка гурту — куди більш складна операція, ніж підробка аверсу та реверсу.
  • Відшарування. Частинки старовинних монет відшаровуються через корозійні процеси. Таке відшарування підробити неможливо.
  • Блиск. Якщо монета не була в обігу, або була, але невеликий час, то на деяких її частинах залишається видимим штемпельний блиск. Його неможливо підробити через вилив.
  • Порівняння з оригіналом. При уважному вивченні та порівнянні рельєфу монети з оригіналом можна точно визначити, чи є досліджувана монета копією чи ні.
  • Метод спектрального аналізу. Дана методика дає оцінювачу змогу дізнатися склад монет.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 127)
Попередня новина: Як вибрати вітаміни для ...
Наступна новина: Індивідуальний пошив штор ...

КОМЕНТАРІ