Що таке частотний перетворювач?

Що таке частотний перетворювач?

23.09.19 16:04 0 3727

Частотні перетворювачі (ЧП) - це технічні пристрої, що перетворюють вхідні мережеві параметри в вихідні на різних частотах. У промисловому виробництві обійтися без частотного перетворювача досить складно, оскільки практично всі електродвигуни, що приводять в рух верстати, конвеєрні лінії, насоси, вентилятори великих потужностей, потребують перетворення струму. Крім того, підключення частотного перетворювача до електродвигуна дозволяє збільшити коефіцієнт корисної дії, і забезпечує економію електроенергії майже до 50 %. Особливо чутлива економія витрат електроенергії при пуску електродвигуна, коли при малих обертах, споживається більше електроенергії, ніж при роботі двигуна на повній потужності. До того ж, підключення частотного перетворювача до електродвигуна, забезпечує максимально плавний пуск. А також забезпечує високий ступінь захисту.

Галузі застосування

Область застосування "частотників" дуже широка. Вони використовуються практично у всіх галузях промисловості:

  • верстати та обладнання для обробки дерева, металів й інших матеріалів;
  • конвеєрні лінії в харчовій промисловості;
  • роботизовані лінії складання;
  • насосні станції;
  • аерокосмічна промисловість, і маса інших галузей, де застосовується складне електромеханічне обладнання.

Нумо поговорімо про це детальніше. Ну а розповість нам про це співробітник інтернет-магазину https://eco-system.com.ua/promyshlennoe-oborudovanie/chastotnye-preobrazovateli/, в якому безпосередньо можна придбати якісні частотні перетворювачі за доступною ціною.

Де використовуються частотні перетворювачі?

Дані присторої широко застосовується в промислових і пристроях, де необхідна зміна швидкості обертання двигуна, заходи щодо боротьби з амплітудними пусковими струмами або коригування в регулюючих деталях (комбінації елементарних перетворювачів з використанням зворотного зв'язку) і т. д., а саме:

  1. Насоси. Оскільки потужність, що споживається, пропорційна, як відомо, швидкості обертання в кубі, то використання перетворювача частоти дозволяє зекономити споживання електроенергії до 60 %, в порівнянні з методом регулювання потужності за допомогою заслінок на трубі. Річне використання частотного перетворювача окупає всі витрати на його придбання. Апарати дозволяють також: знижувати теплові та водні втрати на 5 - 10%, зменшувати кількість аварій на трубопроводах, а також забезпечити повноцінний захист електричного двигуна. Додатковою перевагою є рішеня проблеми з гідроударами: працючі ЧП згладжують пуск / зупинку насоса. На модернізованих насосних станціях налагоджені системи, що дозволяють управляти насосами груповим методом без необхідності в установці контролера.
  2. Вентилятори. Все, сказане вище для насосів, в повній мірі має відношення і до вентиляторів. Що стосується економії споживання електрики, вона тут ще більш значна, оскільки в цілях прямого пуску великих вентиляторів найчастіше використовуються більш потужні рухові агрегати. Удосконалення технологічних установок призводить до підвищення рентабельності виробництва. Економічність досягається і за рахунок зменшення втрат холостого ходу.
  3. Транспортери. Адаптація швидкості переміщення до швидкості технологічної системи, яка не є постійною величиною. Плавний запуск значно збільшує ресурс механічної частини системи, бо ударні навантаження завдають шкоди технічному обладнанню.
  4. Область використання перетворювачів частоти досить широка. Серед керованих інверторів насосного типу невеликої потужності можна виділити також відцентрові насоси, компресори, центрифуги, повітродувки й т. д.

Переваги частотних перетворювачів:

  • плавне регулювання швидкості обертання двигуна дає можливість не застосовувати редуктори, варіатори, дроселі та іншу регулювальну апаратуру, що робить структуру управління простішою, дешевшою та значно надійнішою;
  • частотники" в складі з АТ можуть цілком використовуватися для заміни електроприводів постійного струму;
  • можливе створення багатофункціональних систем управління приводами на базі ЧП з контролером;
  • модернізація технологічного конструктиву може проводитися без перерви в роботі.

Висновок

Варто зазначити, що в окремих випадках застосування сучасного управління виробництвом за допомогою частотних перетворювачів призводить до зниження не тільки енергоресурсів, але й втрат речовин, що транспортуються. У розвинених країнах вже практично неможливо знайти асинхронний електродвигун без перетворювача частоти.

Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
5 (голосів: 127)
Попередня новина: Що таке автозвук і як ...
Наступна новина: Легализация игорного ...

КОМЕНТАРІ